onsdag 15 januari 2025

inloggad som

Watersprint köper kanadensiskt bolag

|  
|  

Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

Lundabolaget Watersprint utvecklar och säljer produkter för vattendesinfektion baserade på UVC LED-teknik. Produkterna inaktiverar skadliga mikroorganismer som bakterier, virus och protozoer och gör vattnet säkert att dricka eller använda på annat sätt. 

Nu har Watersprint köpt samtliga tillgångar från kanadensiska Acuva Technologies, inklusive immateriella rättigheter, efter Acuvas konkurs. Köpeskillingen ligger på 2,8 miljoner kanadensiska dollar, cirka 23 miljoner kronor. Pengarna kommer från existerande ägare. 

– Det här förvärvet stärker Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden. Genom att integrera Acuvas teknologi i vår portfölj är vi bättre rustade att möta våra kunders varierande behov, säger Watersprints vd André Carlsson. 

Watersprint kommer genom Acuva-förvärvet ytterligare expandera sin verksamhet i Europa och Nordamerika och enligt bolaget är det ett sätt att driva framtida tillväxt.

Watersprint har startat ett bolag i Vancouver och återanställt ett antal Acuva-medarbetare. 

– Watersprint och Acuva har på varsitt håll utvecklat tekniken och nu kan vi på allvar konkurrera med ett bredare produktutbud.  

Watersprint, med huvudkontor på Medicon Village i Lund, redovisar i sina senaste siffror från 2023 en brakförlust på 16,5 miljoner kronor. Det familjeägda investeringsbolaget Sandberg Development äger 30 procent i Watersprint. Hur siffrorna för 2024 ser ut kan André Carlsson inte säga ännu. 

– Vi står nu inför en större marknadsexpansion med fler produkter och vi förväntar oss en ökning i försäljning och tillväxt under det här året och ännu mer under 2026.  

Martin Linderoth

Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.