onsdag 5 februari 2025

inloggad som

Full fart i life science-bolagens kapitalanskaffning

Flera skånska bolag söker finansiering så här i slutet av året. Här blandas offensiva emissioner och rena överlevnadspengar. Rapidus har ställt samman några av senhöstens större kapitalanskaffningar.

Lundabolaget Nanoecho meddelade på torsdagen att bolaget öppnar en företrädesemission i början av nästa år samt tar ett brygglån. Detta kan ge bolaget 27 miljoner kronor, varav lånet ligger på nära 10 Mkr. Emissionen är säkrad till 70 procent. Bolaget tar höjd för att den kan bli övertecknad och kan då resa ytterligare 5 Mkr. Nanoecho utvecklar en produkt för diagnostik av rektalcancer. Pengarna ska användas för att finansiera det fortsatta utvecklingsarbetet samt förberedelser inför en proof of concept-studie.

Phase Holographic Imaging i Lund genomför just nu en fullt ut garanterad företrädesemission om cirka 64 Mkr, med teckningsperiod som avslutas den 20 december. Emissionslikviden är tänkt att stärka bolagets försäljning, accelerera utvecklingen av bolagets viktigaste produkt HoloMonitor och göra bolaget skuldfritt. Pengarna beräknas räcka minst fram till andra kvartalet 2026.

Cantargia har en pågående företrädesemission fram till den 20 december, som vid fullt tecknande tillför bolaget 170 Mkr före emissionskostnader. 70 procent är på olika sätt garanterat. Pengarna planeras räcka till och med första halvan av 2026. Runt en tredjedel vardera ska gå till onkologiprojketet nadunolimab, CAN10 för inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar, och till bolagets övriga aktiviteter.

Hamlet Biopharma genomför en riktad nyemission om nära 27 Mkr före avdrag för kostnader med bindande teckningsåtaganden från samtliga externa investerare. Kapitalet ska användas för att finansiera kommersialiseringsplanen och fortsatta kliniska studier, framförallt för de tre läkemedelskandidaterna som har genomgått lyckade fas 2-studier för behandling av cancer i urinblåsan, immunterapi som alternativ till antibiotikabehandling av återkommande urinvägsinfektioner och immunterapi mot svår smärta i urinblåsan.

Magle Group har en pågående företrädesemission som avslutas den 18 december. Vid fullt tecknande ger den nära 37 Mkr till bolaget. Den är garanterad till 40 procent och pengarna ska användas till att lösa lån. I Magle Groups strategi finns strategiska förvärv, bland annat har bolaget i år köpt Amniotics i Lund. Gruppen har två affärsområden: Magle Chemoswed i Malmö, ett CDMO-företag, och tyska Magle Pharmacept, som står för försäljning och marknadsföring av koncernens medicintekniska produkter.

Ziccum i Lund offentliggjorde på onsdagen det preliminära utfallet för företrädesemissionen som indikerade att den tecknades till strax över 20 procent. Bolaget skriver att man därför förväntas att 17 procent tas från garantiåtaganden. Uppskattningsvis skulle detta ge bolaget strax över 10 Mkr. Ziccum utvecklar en metod för skonsam torkning av biologiska läkemedel och vacciner i rumstemperatur.

Xintela har nyligen meddelat utfallet vid utnyttjandet av teckningsoptionerna. Bolaget tillfördes 29 Mkr varav majoritetsägaren Flerie AB står för över 90 procent. Bolagets vd skriver att detta ger dem tid att bland annat landa ett licensavtal och påbörja samarbetet som ska ta bolagets stamcellsbaserade hästprodukt till marknaden.

Elisabet Ottosson

Flera skånska bolag söker finansiering så här i slutet av året. Här blandas offensiva emissioner och rena överlevnadspengar. Rapidus har ställt samman några av senhöstens större kapitalanskaffningar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Alfa Laval gjorde marknaden besviken

    Skånes största börsbolag, Alfa Laval med vd Tom Erixon, levererade organisk tillväxt och rekordstort kassaflöde i fjärde kvartalet. Trots det föll aktien på rapporten. Det gjorde även fettbolaget AKK.