fredag 6 december 2024

inloggad som

Cellevate vill göra största rundan hittills

|  
|  

Bioteknikbolaget Cellevate i Lund, med vd Laura Chirica, är redo för lansering av sin första kommersiella produkt och förbereder för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.

Cellevate är ett spin-out-företag från Nano Lund, ett världsledande akademiskt centrum för nanomaterial och en del av Lunds universitet. Nu lanserar bolaget sin första produkt, Cellevat3d nanofiber microcarriers. Det är en helt ny kategori av nanofiberbaserat cellodlingssystem ska vara både bättre och snabbare än tidigare generationer av tekniken.

Enkelt uttryckt efterliknar nanofiberstrukturen kroppens naturliga miljö och bidrar därmed till att minska glappet mellan resultat från labbtester och tester på människor.

Planen är nu att lansera Cellevat3d-nanofiberprodukterna på bred front och därför förbereder Cellevate en serie A-runda.

– Serie A-rundan drar i gång inom kort. Målet är att ta in 174 miljoner kronor för att sätta i gång en aggressiv kommersialisering under 2025 och 2026. Då ska vi gå ut med vår produkt i prioriterade delar av Europa och fortsätta expansionen i USA, säger Cellevates vd Laura Chirica.

– Detta är en stor milstolpe för företaget. På mindre än tre år har vi utvecklat, validerat, producerat och börjar nu kommersialisera vår innovation inom viral vektorproduktion, säger Laura Chirica och fortsätter:

– Våra jämförelser visar att vi kan uppnå mer än tre gånger så mycket viralt vektorutbyte, snabbare och effektivare uppskalning i bioreaktorer och en minskning av produktionskostnaderna. Vårt uppdrag är att påskynda så kallad ”biomanufacturing revolution” för att göra cell- och genterapier och nya vacciner mer tillgängliga för patienter.

Cellevates kunder är främst kontraktstillverkare inom läkemedelsindustrin och biopharma som utvecklar nya biologiska läkemedel.

– Vår kommersialisering påbörjades med ett europeiskt team och vi har nyligen etablerat ett kärnteam i USA, som är en otroligt viktig marknad inom bioprocess, säger Laura Chirica.

Cellevate drog i gång i sin nuvarande form 2021. 2022 beviljades bolaget 29 miljoner kronor från European Innovation Council Fund (EIC Fund) och en equity-del på 34 Mkr från EIC Fund/European Investment Bank (EIB). Bolaget har också stängt två såddrundor, förra året tog Cellevate in ytterligare 39 Mkr i en investeringsrunda ledd av Industrifonden tillsammans med EIC Fund/EIB och Onsight Ventures, och i oktober i år stängde Cellevate den andra rundan där bolaget fick in drygt 36 Mkr.

– Den senaste rundan var specifikt för att kunna ta bolaget till kommersialisering. Nu har vi lanserat en första produkt för viral vektorproduktion och under 2026 är målet att lansera en kommersiell produkt för cellterapiproduktion, säger Laura Chirica.

Cellevate grundades i Lund 2014. I dag arbetar två av medgrundarna , Maximilian Ottosson och Albin Jakobsson, i bolaget.

Martin Linderoth

Bioteknikbolaget Cellevate i Lund lanserar sin första kommersiella produkt och förbereder samtidigt för en ny kapitalanskaffningsrunda. Målet är att få in pengar för att möjliggöra en kommersialisering i Europa och USA.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad