tisdag 1 oktober 2024

inloggad som

Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden. Rapidus samlar upp vad danskarna talar om när det gäller Sverige.

En ny Öresundsförbindelse är ett svenskt behov, inte ett danskt: Danmarks framstående trafikprofessor från DTU (Danmarks Tekniska Universitet), Otto Anker Nielsen, är nära att stryka Danmark ur ekvationen för tre nya Öresundsförbindelser: Öresundsmetron, HH-förbindelsen och förbindelsen mellan Landskrona och Köpenhamn. I en intervju i “Licitationen – Byggeriets Dagblad” säger han att ingen av de tre är meningsfulla för Danmark. De tvingar Danmark att betala för anläggningar på land, och danska skattebetalare får betala dyrt, oavsett lösning. Därför kommer den största notan att landa hos svenskarna.

– Det är lite samma sak som vi såg med Fehmarnbelt som tyskarna inte ville röra. Därför tog Danmark hela risken och finansierade anläggningen, säger Otto Anker Nielsen. 

Fehmarn-förbindelsen till Tyskland kommer att öppnas 2029. Tanken är att flytta godstrafiken från väg till järnväg, och Sverige hoppas få mer godstrafik genom Danmark mot Tyskland. Trafikforskaren rekommenderar inledningsvis Sverige att ta bort flaskhalsar genom att tillåta tåg på 1 000 meter, som EU vill, och göra ett antal spår för omkörning. 

– Svenskarna har inte haft råd med en stor infrastrukturplan som vi har i Danmark, säger Otto Anker Nielsen.

Svenska socialdemokrater avslöjas i cynisk försäljning av lotter: Det svenska fallet med Kombispel, som ägs av Socialdemokraterna, fick stor uppmärksamhet i danska medier. Bland annat ägnar dagstidningen Politiken en halv sida åt fallet. Socialdemokraterna sparkade chefen för Kombispel och stoppade telefonförsäljningen, som pressade demenssjuka att köpa lotter. Danska medier har också nämnt Kombispels anställda med påstådda kopplingar till kriminalitet och gängmiljön i Malmö. Dessutom hade socialdemokraternas medlemslistor överlämnats till telefonförsäljning. Och slutligen, Socialdemokraterna var emot hårdare skatteregler mot lotterier. De danska socialdemokraterna befinner sig själva i en medlemskris och är knäpptysta om Kombispel-fallet i Sverige.

Nu kan danskar skicka pengar till svenskarna via mobilen – och vice versa: Det har varit ett irritationsmoment för tusentals danskar som handlar i Sverige att det inte gått att betala i Sverige via mobilen med danska MobilePay, en motsvarighet till Swish. Men nu kan danskar äntligen använda MobilePay för att skicka pengar till svenskar. Sverige, Danmark, Norge och Finland ansluter sig till MobilePay-appen. 

En dansk grön tidning blickar mot Sveriges kärnkraft: Dagstidningen Politiken har plötsligt blivit en förespråkare för kärnkraft. Chefredaktören Amalie Kestler har skrivit en kommentar om att ”det är dags att tänka om när det gäller den danska kärnkraftspolitiken.” Hon nämner att den svenska regeringen satsar på kärnkraft, medan Danmark mest satsar på vind och sol. ”Men det är uppenbart för de flesta att dessa energiformer inte är tillräckliga för att minska hela planetens CO2-utsläpp och skydda mot klimatförändringarna”. 

Keld Broksø

En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Universellt blod på väg bli verklighet

    Ett universellt blod som kan ges till patienter oavsett blodgrupp vore en game changer i sjukvården. Just detta är forskare från Lund och Danmark på väg att ta fram. Patentansökan är inskickad, men något bolag kring innovationen är ännu inte bildat.

  • Medeon letar ny vd

    Ulf G Andersson har sagt upp sig efter tio år som vd för Medeon Science Park i Malmö. Han lämnar över stafettpinnen just som Medeon står i begrepp att trappa upp med ännu fler life science-bolag och expandera med 50 000 kvadratmeter.