onsdag 22 januari 2025

inloggad som

Därför köper danska staten Kastrup

|  

Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

Flyplatsbolaget Københavns Lufthavne A/S är noterat på Köpenhamnsbörsen och blev en aktieraket på måndagen med en uppgång på 60 procent. Företagets värde ökade därmed till cirka 46 miljarder danska kronor.

Den danska staten ägde sedan tidigare 39,2 procent av aktierna. Om det går som planerat med konkurrensmyndigheternas godkännande, kommer den danska staten äga 98 procent av aktierna. Det är en 180-graders vändning för den danska staten, som har sålt av aktier de senaste decennierna.

De statliga aktieköpen genomförs i huvudsak från pensionsbolaget ATP för 32 miljarder danska kronor. För de pengarna får den danska staten 59,4 procent av aktierna. Utöver den post som sedan tidigare är i statens ägo. Detta gör den danska staten till huvudägare igen för första gången på 24 år.

Syftet med den statliga anskaffningen är att trygga flygplatsen i kombination med räddningsaktionen i SAS som är huvudaktör på den danska flygplatsen. Köpenhamns flygplats är central för dansk infrastruktur och den internationella tillgängligheten i hela Norden

SAS kom ut ur sitt konkursskydd först i augusti i år efter två års kamp för överlevnad.

Innehavet inte evigt

Den danska regeringen och stödjande partier står bakom köpeavtalet. Det betyder dock inte att den danska staten kommer att äga nästan hela företaget i framtiden. Statens ägarandel måste minskas till 50,1 procent “över tid”, vilket ger utrymme för framtida, privata aktieägare.

Statens insteg lovordas av den mäktiga arbetsgivarorganisationen Dansk Industri. De anser att staten tar “medansvar för en vital del av vår gemensamma infrastruktur”.

Under 2023 hade flyplatsbolaget en omsättning på 4,1 miljarder danska kronor och en vinst före skatt på 398 miljoner danska kronor.

Investeringsekonomen Per Hansen från Nordnet påpekar på sajten Finans att den danska staten måste tro att “Köpenhamns flygplats är gigantiskt undervärderad”, när staten räknar med att kunna sälja aktier igen utan förluster.

Och Jacob Pedersen, chef för aktieanalys på Sydbank, säger att miljardaffären inte får honom att falla av stolen.

”När jag tänker på hur ivriga politikerna var att rädda SAS är det logiskt att staten tar över en majoritetsandel av flygplatsen,” säger Jacob Pedersen till Finans.

Bortsett från gårdagens uppgång har aktien fallit med 50 procent sedan sommaren 2022.

Keld Broksø

Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Eventet drog storpublik

    Rapidus allra första pitchevent drog storpublik till Elite Hotel Ideon i Lund på tisdagseftermiddagen. Regionens mest spännande företag som står inför uppskalning fick chansen att presentera sig för investerare, branschfolk och nyfikna Rapidusvänner.


  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.

  • Mycket svenskt på Köpenhamns startupmässa

    Danmarks största start-upp-event, Tech BBQ i Köpenhamn, sätter publikrekord igen. Under två dagar den 11–12 september kommer mässan dessutom ha det hittills största antalet svenska inslag.

  • Massiva protester mot dansk flygskatt

    De stora arbetsgivar- och branschorganisationerna i Danmark har inlett massiva protester mot en ny dansk flygskatt, samtidigt som Sverige avskaffar den.