onsdag 22 januari 2025

inloggad som

Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

Sveriges miljökommissionär Jessika Roswall föll igenom: Danska medier noterade att Bryssel kände lukten av blod när Sveriges miljökommissionär Jessika Roswall kom för en utfrågning i Europaparlamentet.

Jessica Roswall

“En svag kandidat som riskerade att bli dumpad”, skrev till exempel dagstidningen Politiken. Anledningen: Sverige är inte tillräckligt grönt. Sverige har röstat nej till en lag om naturrestaurering – och en lag mot avskogning lyckades Sverige få försenad.

Dessutom uttalade sig Jessika Roswall mot ökade insatser för biologisk mångfald. Och hon svarade inte på frågor om när ett förbud mot Pfas i till exempel kosmetika och kläder kan träda i kraft. Jessika Roswall fick därför vänta lite innan hon kunde godkännas, skriver danska medier.

Danska medier jämför svensk och dansk life science-strategi

Med bara en veckas mellanrum har först Danmark och sedan Sverige lanserat en nationell life science-strategi. De danska branschmedierna Medwatch och Medtechwatch är inte ensamma om att jämföra strategierna.

Euractiv, en oberoende europeisk nyhetssajt med fokus på EU och kontor i Bryssel, Paris och Berlin, har också följt efter när det gäller att jämföra strategier.

Medwatch noterar bland annat att Sveriges strategi har en större vilja till samarbete med Danmark, men i övrigt är strategierna likartade. Sverige har dock ett större fokus på hållbarhet och samarbete mellan länder.

Euroacitiv konstaterar att tillväxtmålen är likartade, men att Sverige har en bredare syn på gränserna. Den danska strategin kommer att fördubbla exporten från 23 miljarder euro till 46 miljarder euro fram till 2030, och regeringen kommer att avsätta 53 miljoner euro 2024-2027 för att framtidssäkra dansk life science.

Sverige har inga specifika tillväxtmål, men tidigare i höst föreslog den svenska regeringen att öka den totala forskningsbudgeten med 565 miljoner euro från 2025 till 2028. Under 2022 exporterade Sverige life science till ett värde av 16 miljarder euro. Kathrine Bengaard Poulsen, dansk vd för Novo Nordisk i Sverige, är positiv till både den danska och svenska life science-strategin.

Bara Sverige måste vara “Sweden”

Sverige vill skydda sin identitet mot sju andra “Sweden” i världen. Det skrev Jyllands-Posten i en stor och humoristisk artikel. Sverige hoppas att ett land ska vara ett varumärke. Sverige har därför ansökt om att registrera “Sweden” hos Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, EUIPO. Sju andra “Sweden” är för rörigt, enligt Visit Sweden.

Inte ens USA:s president Joe Biden kan hålla rätt på länderna: Vid ett Nato-toppmöte 2022 hänvisade han till Schweiz när han diskuterade Swedens – Sveriges – önskan om Natomedlemskap.

Sverige vill undvika att turister bokar resor till “fel” Sweden: Det finns sex i USA och ett i Indonesien. Det finns 51 Berlin, 55 olika Washington och 17 Amsterdam. “Danmark” finns på 19 ställen, bland annat är det en by med 500 invånare sydost om Uppsala i Sverige, som Visit Sweden inte nämner.

Keld Broksø

En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Eventet drog storpublik

    Rapidus allra första pitchevent drog storpublik till Elite Hotel Ideon i Lund på tisdagseftermiddagen. Regionens mest spännande företag som står inför uppskalning fick chansen att presentera sig för investerare, branschfolk och nyfikna Rapidusvänner.


  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.

  • Mycket svenskt på Köpenhamns startupmässa

    Danmarks största start-upp-event, Tech BBQ i Köpenhamn, sätter publikrekord igen. Under två dagar den 11–12 september kommer mässan dessutom ha det hittills största antalet svenska inslag.

  • Massiva protester mot dansk flygskatt

    De stora arbetsgivar- och branschorganisationerna i Danmark har inlett massiva protester mot en ny dansk flygskatt, samtidigt som Sverige avskaffar den.