torsdag 21 november 2024

inloggad som

E-commerce Park-företagen går mot strömmen

E-handelsbranschen minskade i fjol, men de företag som genomgått
inkubatorn på E-commerce Park i Helsingborg växte. De omsätter i dag totalt över 450 miljoner kronor.

Karsten Deppert drog igång inkubatorn 2015 tillsammans med Dan Nilsson och Amelie Lidén. Åtta år senare har 96 företag gått igenom inkubatorprogrammet, som tar emot max 10 bolag per omgång. Mer än hälften av entreprenörerna i de senaste omgångarna har varit kvinnor.

– Inkubatorn fungerar eftersom att oavsett om man säljer reservdelar eller kläder via e-handel har man liknande utmaningar. Men man konkurrerar inte om kunderna och kan därför dela insikter och lärdomar fritt med varandra, säger Karsten Deppert.

Rapidus skrev i våras om en rapport som apporten har man bland annat kommit fram till att mer än tredjedel av Sveriges e-handel har kopplingar till Helsingborg och att e-handeln i regionen 2021 omsatte 9 miljarder kronor. Se den artikeln här nedan under relaterade artiklar.

– Det är väldigt spännande att följa bolagens utveckling genom åren och efteråt. Vi har under åren även gjort justeringar på programmet, men vi har samma grund som när vi startade.

Han kollar varje år upp hur det gått för tidigare inkubatorsdeltagare. 2022 omsatte de tillsammans 464 Mkr, en ökning med 19 procent.

– Det är starkt med tanke på att e-handeln som helhet minskade med 7 procent förra året. Bolagen är även lönsamma när man räknar ihop dem alla. Endast 15 av 96 bolag är inaktiva. Jag får höra att detta är väldigt starka siffror jämfört med andra inkubatorprogram runt om i Sverige, säger Karsten Deppert.

Det är generellt enklare att starta e-handel i dag än för tio år sedan, menar han. Det finns färdiga lösningar för plattform, betalning och logistik.

– Nu är utmaningarna istället att välja rätt tekniska lösningar och verktyg som passar ens verksamhet. Framförallt att ha stort fokus på kunder och hur man driver försäljningen framgångsrikt i sin butik. De bolag som har lyckats bäst är just de som varit fokuserade på sina kunder, säger Karsten Deppert och tillägger:

– Vi har framgångsrika bolag inom en rad olika branscher, så det handlar inte om en viss bransch, utan mer inställningen och att man testat sig fram med marknadsföringen.

Bland tidigare deltagare finns bland annat Quickbutik, Helsingborgs internetverkstad, INF och Soulfactory.

Inkubatorn är bara en del av verksamheten på E-commerce Park som erbjuder co-working, kontorsrum och delade lagerutrymmen.

Sölve Dahlgren

E-handelsbranschen minskade i fjol, men de företag som genomgått inkubatorn på E-commerce Park i Helsingborg växte.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Najell hoppas på babyboom

    Medan branschen för barn- och babyprodukter är i kris går e-handelsbolaget Najell från Lund mot strömmen. Vd och grundare Niklas Najafi Kristensen spår en lönsam tillväxt på 70–80 procent i år.

  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Medea i konkurs

    Upp som en sol och ned som en pannkaka. Medea, vars grundare utnämndes till 34:or av Rapidus 2021, är försatt i konkurs. Bolaget fick sitt uppsving i samband med covid-pandemin, sedan tog det stopp.

  • Vill bli navet för mattor i Europa

    Rugvista är det börsnoterade bolaget i Malmö som har ambitionen att bli ledande försäljare av mattor i Europa. Men just nu håller konsumenterna i plånboken. Det framgår av bolagets rapport för det andra kvartalet.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Skånsk återvinningspionjär bantar sig i form

    Staffanstorpsbaserade Godsinlösen genomför det tredje besparingsprogrammet på drygt ett år. Personalstyrkan ska nu minskas med 17 medarbetare. Åtgärderna ser ut att ha effekt. Det framgår av företagets färska kvartalsrapport.

  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • De utmanar Systemets vinmonopol

    Winefinder och Vinoteket går samman och bildar ett helt nytt bolag. Detta efter en lång och uppmärksammad tvist med Systembolaget.

  • Skånska bjässar shoppar bolag

    Servettbolaget Duni blir majoritetsägare i tyska Relevo och e-handelsjätten BHG fortsätter att konsolidera marknaden.