söndag 3 december 2023

inloggad som

E-commerce Park-företagen går mot strömmen

E-handelsbranschen minskade i fjol, men de företag som genomgått
inkubatorn på E-commerce Park i Helsingborg växte. De omsätter i dag totalt över 450 miljoner kronor.

Karsten Deppert drog igång inkubatorn 2015 tillsammans med Dan Nilsson och Amelie Lidén. Åtta år senare har 96 företag gått igenom inkubatorprogrammet, som tar emot max 10 bolag per omgång. Mer än hälften av entreprenörerna i de senaste omgångarna har varit kvinnor.

– Inkubatorn fungerar eftersom att oavsett om man säljer reservdelar eller kläder via e-handel har man liknande utmaningar. Men man konkurrerar inte om kunderna och kan därför dela insikter och lärdomar fritt med varandra, säger Karsten Deppert.

Rapidus skrev i våras om en rapport som apporten har man bland annat kommit fram till att mer än tredjedel av Sveriges e-handel har kopplingar till Helsingborg och att e-handeln i regionen 2021 omsatte 9 miljarder kronor. Se den artikeln här nedan under relaterade artiklar.

– Det är väldigt spännande att följa bolagens utveckling genom åren och efteråt. Vi har under åren även gjort justeringar på programmet, men vi har samma grund som när vi startade.

Han kollar varje år upp hur det gått för tidigare inkubatorsdeltagare. 2022 omsatte de tillsammans 464 Mkr, en ökning med 19 procent.

– Det är starkt med tanke på att e-handeln som helhet minskade med 7 procent förra året. Bolagen är även lönsamma när man räknar ihop dem alla. Endast 15 av 96 bolag är inaktiva. Jag får höra att detta är väldigt starka siffror jämfört med andra inkubatorprogram runt om i Sverige, säger Karsten Deppert.

Det är generellt enklare att starta e-handel i dag än för tio år sedan, menar han. Det finns färdiga lösningar för plattform, betalning och logistik.

– Nu är utmaningarna istället att välja rätt tekniska lösningar och verktyg som passar ens verksamhet. Framförallt att ha stort fokus på kunder och hur man driver försäljningen framgångsrikt i sin butik. De bolag som har lyckats bäst är just de som varit fokuserade på sina kunder, säger Karsten Deppert och tillägger:

– Vi har framgångsrika bolag inom en rad olika branscher, så det handlar inte om en viss bransch, utan mer inställningen och att man testat sig fram med marknadsföringen.

Bland tidigare deltagare finns bland annat Quickbutik, Helsingborgs internetverkstad, INF och Soulfactory.

Inkubatorn är bara en del av verksamheten på E-commerce Park som erbjuder co-working, kontorsrum och delade lagerutrymmen.

Sölve Dahlgren

E-handelsbranschen minskade i fjol, men de företag som genomgått inkubatorn på E-commerce Park i Helsingborg växte.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggadVårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv


  • Rapidus lanserar podd
https://open.spotify.com/show/6ZJbqTBYY3pDjZyTr7g1qt?si=18efd5d16e134096

Samarbetspartners

Zacco
Sparbanken Skåne
Lindahl