torsdag 7 november 2024

inloggad som

Najell hoppas på babyboom

|  
|  

Medan branschen för barn- och babyprodukter är i kris går e-handelsbolaget Najell från Lund mot strömmen. Vd och grundare Niklas Najafi Kristensen spår en lönsam tillväxt på 70–80 procent i år.

Under året har flera minusfyllda årsredovisningar landat från tongivande bolag på den så kallade babymarknaden, exempelvis Babyland och Jollyroom.

I fjol omsatte Najell 87 miljoner kronor. I år spås den siffran landa på cirka 140 Mkr. Målet är en vinstmarginal på 20 procent, men bolagets vd och grundare Niklas Najafi Kristensen tror att vinsten blir cirka 15 procent för helåret 2024.

– Utan lönsamhet är det svårt att motivera sin existens, säger Niklas Najafi Kristensen. 

Najell, med säte i centrala Lund, har 40 anställda och designar och tillverkar åkpåsar, baby nests, bärselar och flera andra babyprodukter och tillbehör. Målgruppen är urbana föräldrar. Med sin design och ett modernt tilltalssätt har Najell rönt framgångar i flera länder, med Tyskland och Kina som viktiga marknader. Så sent som förra året etablerade Najell sitt första dotterbolag, för försäljning i Kina.

Niklas Najafi Kristensen utanför Najells kontor i Lund.

– 80 procent av vår försäljning sker i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Särskilt i Norge har tillväxten varit fin i år. Den amerikanska marknaden är spännande och det blir intressant att se vad den kan ge nästa år. Även Tyskland, som är en stor marknad, kan ge bra resultat, säger Niklas Najafi Kristensen.

Små problem kan växa till ett lönsamt företag, vilket Najell med tydlighet har visat. Idén till bolaget fick Niklas när han var barnvakt till sin brorsdotter. Vid nattningen hade han stora problem med att flickan gång på gång vaknade så fort han skulle lägga ifrån sig henne.

– Då tyckte jag att det här kan man ju inte hålla på med. Jag och min fru gick till en affär för att köpa något som kunde hjälpa. Men vi hittade ingenting och då tänkte vi att här har vi ju ett hål i marknaden som behöver fyllas, säger Niklas Najafi Kristensen.

2012 startade han bolaget tillsammans med sin fru Freja Najafi Kristensen, som sedan tidigare i år jobbar på heltid med Najell. Den första produkten, en”sleepcarrier”, som är en typ av baby nest är produkten som tillsammans med bolagets bärselar säljer mest.

– All vår kommunikation är riktad mot slutkund. I vår bransch köper människor det som andra rekommenderar. Vi arbetar gärna med återförsäljare, men det är inte vårt fokus, säger Niklas Najafi Kristensen.

Najell har satt finansiella mål fram till 2028, men några siffror vill Niklas Najafi Kristensen inte avslöja. Dock ser han inget tak för hur stort bolaget kan bli. Niklas Najafi Kristensen nämner en av de stora konkurrenterna, Babybjörn, som omsätter över miljarden. 

– De ska vi kunna slå. Vårt främsta mål är fler produkter och mer tillväxt.

För att konkurrera har Najell lagt fokus på produktutveckling. Bolaget har två patent och flera designskydd. 

– Jag är generellt kritisk mot många varumärken, som rakt av kopierar det andra gör utan att komma med ny funktion. Vi försöker designa produkter för att lösa ett problem som man som förälder står inför och vi försöker äga all produktdesign själva, säger Niklas Najafi Kristensen.

Medan andra konkurrenter, som Babybjörn, har uppmärksammats stort har Najell trots sina framgångar flugit under radarn. Men i år har bolaget både utsetts till årets företagare i Skåne och kammat hem priset Red Dot Design Award, en internationell designutmärkelse för god formgivning. 

Martin Linderoth

Medan branschen för barn- och babyprodukter är i kris går e-handelsbolaget Najell från Lund mot strömmen. Vd och grundare Niklas Najafi Kristensen spår en lönsam tillväxt på 70–80 procent i år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Ännu fler härliga 34:or 2024

    Idag den 7 november firar vi 34:orna 2024. Här följer de tolv kvarvarande 34:or som vi hittills inte presenterat i år. Vilka som blir topp fem får du veta i morgon.


  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Medea i konkurs

    Upp som en sol och ned som en pannkaka. Medea, vars grundare utnämndes till 34:or av Rapidus 2021, är försatt i konkurs. Bolaget fick sitt uppsving i samband med covid-pandemin, sedan tog det stopp.

  • Vill bli navet för mattor i Europa

    Rugvista är det börsnoterade bolaget i Malmö som har ambitionen att bli ledande försäljare av mattor i Europa. Men just nu håller konsumenterna i plånboken. Det framgår av bolagets rapport för det andra kvartalet.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.

  • Skånsk återvinningspionjär bantar sig i form

    Staffanstorpsbaserade Godsinlösen genomför det tredje besparingsprogrammet på drygt ett år. Personalstyrkan ska nu minskas med 17 medarbetare. Åtgärderna ser ut att ha effekt. Det framgår av företagets färska kvartalsrapport.

  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • De utmanar Systemets vinmonopol

    Winefinder och Vinoteket går samman och bildar ett helt nytt bolag. Detta efter en lång och uppmärksammad tvist med Systembolaget.

  • Skånska bjässar shoppar bolag

    Servettbolaget Duni blir majoritetsägare i tyska Relevo och e-handelsjätten BHG fortsätter att konsolidera marknaden.

  • Rabattbolag från Lund redo för lansering

    Lundabolaget Dealguru har säkrat 10 miljoner kronor för att utveckla sin rabattsajt och bygga en app. Flera riskkapitalister har investerat.

  • Boozt skruvar upp helårsprognosen

    Boozt skriver upp prognoserna för omsättningstillväxt och justerat rörelseresultat för helåret 2023. Här ser du varför.