fredag 18 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

…och gör affär på ny fransk lag

|  
|  

Innoventum öppnar – förutom miljardfonden – en nyemission för att tillföra bolaget cirka 30 miljoner kronor. Syftet är att lansera solpanelsdrivna elbilsladdare, som i år ska testas av Amazon i Frankrike.

Innoventum ska installera en carport i lärkträ för 24 bilar på en av Amazons parkeringsplatser. De ska vara utrustade med elbilsladdare, drivna av ett tak av dubbelsidiga solpaneler och en beläggning på marken som reflekterar ljus till solpanel-takets undersida, som också tar upp energi.

– Våra solpaneler har mycket längre livslängd än genomsnittet på marknaden och den dubbelsidiga panelen höjer energileveransen med 15 procent. Amazon har tio hubbar i Frankrike och den minsta av dem har 800 parkeringsplatser. Eftersom parkeringarna ser ungefär likadana ut är Amazon ute efter en skalbar standardlösning, säger Innoventums grundare Sigvald Harryson.

Frankrikes president Emmanuel Macron har inlett en satsning på förnybar energi och förra året klubbades en lag med miljökrav på parkeringar. Senast 2025 ska alla parkeringar med mer än 80 platser förses med solpaneler.

– Vi tar nu in 3 miljoner euro i huvudsak för att klara Amazon-kontraktet. Samtidigt som Jeff Bezos sjösätter världens största yacht så vill han inte köpa vår carport kontant, utan leasa den. Det har fått oss att inse att – om det ska gå snabbt – måste vi ha en opex-modell där kunden betalar för elen vi genererar. Vi förväntar oss att fler stora bolag vill ha det och därför behöver vi kapital.

En del av kapitalet är säkrat av Leo Brecht samt tyska Guido Komatsu. Sigvald Harryson äger i dag 30 procent av Innoventum och kommer i den aktuella rundan att bli av med ungefär en tredjedel. Största enskilda ägaren är Nils Bohlin, son till professor Holger Bohlin som bland annat var med och startade sektionen Industriell Ekonomi på Chalmers.

Emiliano Strauss

Solpanelsdrivna elbilsladdare ska testas av Amazon i Frankrike.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.