tisdag 23 april 2024

inloggad som

…och gör affär på ny fransk lag

|  
|  

Innoventum öppnar – förutom miljardfonden – en nyemission för att tillföra bolaget cirka 30 miljoner kronor. Syftet är att lansera solpanelsdrivna elbilsladdare, som i år ska testas av Amazon i Frankrike.

Innoventum ska installera en carport i lärkträ för 24 bilar på en av Amazons parkeringsplatser. De ska vara utrustade med elbilsladdare, drivna av ett tak av dubbelsidiga solpaneler och en beläggning på marken som reflekterar ljus till solpanel-takets undersida, som också tar upp energi.

– Våra solpaneler har mycket längre livslängd än genomsnittet på marknaden och den dubbelsidiga panelen höjer energileveransen med 15 procent. Amazon har tio hubbar i Frankrike och den minsta av dem har 800 parkeringsplatser. Eftersom parkeringarna ser ungefär likadana ut är Amazon ute efter en skalbar standardlösning, säger Innoventums grundare Sigvald Harryson.

Frankrikes president Emmanuel Macron har inlett en satsning på förnybar energi och förra året klubbades en lag med miljökrav på parkeringar. Senast 2025 ska alla parkeringar med mer än 80 platser förses med solpaneler.

– Vi tar nu in 3 miljoner euro i huvudsak för att klara Amazon-kontraktet. Samtidigt som Jeff Bezos sjösätter världens största yacht så vill han inte köpa vår carport kontant, utan leasa den. Det har fått oss att inse att – om det ska gå snabbt – måste vi ha en opex-modell där kunden betalar för elen vi genererar. Vi förväntar oss att fler stora bolag vill ha det och därför behöver vi kapital.

En del av kapitalet är säkrat av Leo Brecht samt tyska Guido Komatsu. Sigvald Harryson äger i dag 30 procent av Innoventum och kommer i den aktuella rundan att bli av med ungefär en tredjedel. Största enskilda ägaren är Nils Bohlin, son till professor Holger Bohlin som bland annat var med och startade sektionen Industriell Ekonomi på Chalmers.

Emiliano Strauss

Solpanelsdrivna elbilsladdare ska testas av Amazon i Frankrike.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad