lördag 23 november 2024

inloggad som

Bioextrax i kamp från botten

|  
|  ,

Lundabolaget Bioextrax har fått se sin aktie rasa med hela 95 procent i år. Börsvärdet har gått från 1,4 miljarder kronor till 80 miljoner. Bolaget använder nu hela paletten av åtgärder för att vända utvecklingen – nyemission, produktionsökning, listbyte från Spotlight till First North och vd-byte.

– Det finns såklart inte bara en anledning till aktiens nedgång men en rimlig förklaring är säkerligen förväntningarna kopplade till licensavtalet från 2021 med vår partner Full Cycle Bioplastics (FCB). Självklart blir det en besvikelse bland våra investerare när det blir förseningar. En annan faktor som säkert påverkat kursen är den generella utvecklingen kring värderingen av vår typ av bolag som är forsknings- och utvecklingsbaserat, säger Bioextrax styrelseordrörande Mats Persson.

Bolagets patenterade biobaserade teknik går ut på att med hjälp av bakterier utvinna bland annat polymerer från avfall. Polymererna kan användas för att producera organiskt nedbrytbar plast, PHA. Bioextrax affärsmodell är primärt att sälja licenser för att använda bolagets olika processtekniker.

Företagets tillförordnade vd Per-Erik Velin säger att det finns en stor utmaning i att vara ett forsknings- och teknologibaserat bolag som inte riktigt kommit igång med försäljningen.

– Vi måste accelerera försäljningen till fler licenspartners. Därför lägger vi nu mycket krut på att bygga trovärdighet kring vår teknologi och få fram större mängder provmaterial till kund. Det kan vi nu göra genom de pengar vi nyss tagit in. Så efter finansieringsrundan har vi hamnat i ett läge där vi kan komma igång ordentligt. Jag ser ljust på bolagets framtid, säger Per-Erik Velin.

I oktober genomförde bolaget en företrädesemission som tecknades till cirka 70 procent, varav 30 procent av garanter, och tillförde bolaget 28 miljoner kronor före emissionskostnader. Kapitalet investeras i en anläggning för att producera större volymer och få fart på licensförsäljningen.

– Anläggningen ska verifiera vår teknologi i större skala och producera större provvolymer biologiskt nedbrytbar PHA. Vi går från att producera 60 liter bio-polymerer till 1.000 liter åt gången. Det är en typ av plast som kan ersätta fossilbaserade plaster, det är viktigt att visa att vår teknologi fungerar storskaligt, säger Per-Erik Velin.

Den 29 november bytte bolaget lista från Spotlight till First North. I februari flyttar företaget till större lokaler utanför Ideonområdet för att inleda arbetet i den nya större anläggningen. Därutöver sker en rokad i ledningen där Per-Erik Velin återgår till sin tidigare roll som försäljningschef och den tidigare vd:n Edvard Hall återtar vd-stolen.

– Förväntningarna är stora på PHA och det är en växande världsmarknad där ute som väntar. Vårt företag ligger rätt i tiden, och i och med listbytet visar vi att vi är en spelare att räkna med, säger Mats Persson.

I rapporten för årets tredje kvartal uppger bolaget att ett avtal har tecknats med ett av världens största hudvårds- och kosmetikföretag. Avtalet gäller kundfinansierad produktutveckling där Bioextrax kan komma att erhålla milstolpsersättningar.

Julia Eriksson

Lundabolaget Bioextrax har fått se sin aktie rasa med hela 95 procent i år. Börsvärdet har gått från 1,4 miljarder […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.