torsdag 21 november 2024

inloggad som

Flera skånska bolag struntar i börsen…

Flera skånska bolag backar från sina planer på börsnotering. Det visar Rapidus rundringning till företag som tidigare siktat på att notera sig i år.

Lundabolaget FlatFrog har sedan tidigare vägt in börsen som ett alternativ, men nu står det klart att det inte blir något i år i alla fall.

– Vi har inget beslut om notering i år, det betyder i praktiken att det kan bli nästa år som tidigast. Vi är ett lönsamt bolag och då blir det andra kriterier som avgör, ofta har ju bolagen som noterar sig kapitalbehov och det blir det ganska styrande, säger grundare och ordförande Christer Fåhraeus.

I fjol ökade FlatFrog omsättningen från 34 till 198 miljoner kronor. FlatFrog har från start tagit in närmare 500 miljoner kronor och utvecklar hård- och mjukvara för tryckkänsliga skärmar som bland annat ska kunna efterlikna funktionaliteten hos analoga whiteboards.

Malmöbolaget Lytics, som utvecklar en AI-baserad mjukvara som ska kunna förutse när dialyspatienter behöver vård, uppgav att de planerade notera sig redan 2018. Men bolaget avvaktar.

– Vi löser vår finansiering på annat sätt i nuläget, säger vd Mattias Paulsson.

Pila Pharmas läkemedelskandidat mot diabetes baseras på Dorte X Grams egen forskning. Senast i vintras reste bolaget några miljoner kronor och är nu i färd med att leta nytt kapital för fortsatta studier av kandidaten. Det är ungefär ett år sedan Malmöbolaget började fundera på att bli ett publikt bolag.

– Men sedan frös börsen och då kändes det inte riktigt som det var läge för oss. Så vi har tänkt att det kanske är bättre att fortsätta utanför tills vi har proof of concept. Tycker man måste ha lite volym innan det ger mening. Vi vill inte gå för tidigt ut. Då riskerar man att lägga all sin tid på rapportering istället för tillväxt, säger vd Dorte X Gram.

Som Rapidus rapporterade tidigare i vår avvaktar också Longboat Amniotics med en listning. I mars uppgav avgående vd Anders Månsson att bolaget är i gång med att resa 30 miljoner kronor. Longboat Amniotics utvecklar en teknik för att tillvarata och utvinna stamceller ur fostervatten.

– Vi är egentligen öppna för alla vägar för att få in pengar, får vi in institutionella investerare nu kan det hända att de vill vänta med en börsintroduktion, men det mest sannolika scenariot är en börsintroduktion 2020, säger vd Anders Månsson.

Hittills har Smoothietillverkaren Veg of Lunds planer på att notera sig under våren inte heller blivit verklighet. Bolaget tog istället nyligen in 11 miljoner kronor. Grunden till Veg of Lunds smoothie är professor Eva Tornbergs patenterade metod som håller blandningen rapsolja, potatis och vatten stabil.

Försenad produktlansering och problem med distributörer är två orsaker bakom de tuffa tider Mionix förhoppningsvis har bakom sig. Redan 2017 meddelade hårdvarubolaget – som tar fram avancerade möss, tangentbord och hörlurar – sina planer på en listning. Planerna är nu lagda på is och fokus ligger istället på att få bolaget på fötter.

Ascelia Pharma i Malmö höll sig däremot till planerna och valde att gå till börsen i år. Listningsemissionen blev övertecknad och landade på runt 200 miljoner kronor, pengar som ska gå till fas 3-studie av kontrastmedlet Mangoral.

Dagens Industri har rapporterat om att Diaverums ägare Bridgepoint planerar notera dialyskoncernen, uppgifter som varken bekräftats av bolaget eller dess ägare. Ytterligare ett bolag som planerar gå till börsen – fast först i slutet av året – är spelbolaget Fsport i Helsingborg.

Emily Binks
Felicia Frithiof

Flera skånska bolag backar från sina planer på börsnotering. Det visar Rapidus rundringning till företag som tidigare siktat på att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.