onsdag 24 april 2024

inloggad som

Flera skånska bolag struntar i börsen…

Flera skånska bolag backar från sina planer på börsnotering. Det visar Rapidus rundringning till företag som tidigare siktat på att notera sig i år.

Lundabolaget FlatFrog har sedan tidigare vägt in börsen som ett alternativ, men nu står det klart att det inte blir något i år i alla fall.

– Vi har inget beslut om notering i år, det betyder i praktiken att det kan bli nästa år som tidigast. Vi är ett lönsamt bolag och då blir det andra kriterier som avgör, ofta har ju bolagen som noterar sig kapitalbehov och det blir det ganska styrande, säger grundare och ordförande Christer Fåhraeus.

I fjol ökade FlatFrog omsättningen från 34 till 198 miljoner kronor. FlatFrog har från start tagit in närmare 500 miljoner kronor och utvecklar hård- och mjukvara för tryckkänsliga skärmar som bland annat ska kunna efterlikna funktionaliteten hos analoga whiteboards.

Malmöbolaget Lytics, som utvecklar en AI-baserad mjukvara som ska kunna förutse när dialyspatienter behöver vård, uppgav att de planerade notera sig redan 2018. Men bolaget avvaktar.

– Vi löser vår finansiering på annat sätt i nuläget, säger vd Mattias Paulsson.

Pila Pharmas läkemedelskandidat mot diabetes baseras på Dorte X Grams egen forskning. Senast i vintras reste bolaget några miljoner kronor och är nu i färd med att leta nytt kapital för fortsatta studier av kandidaten. Det är ungefär ett år sedan Malmöbolaget började fundera på att bli ett publikt bolag.

– Men sedan frös börsen och då kändes det inte riktigt som det var läge för oss. Så vi har tänkt att det kanske är bättre att fortsätta utanför tills vi har proof of concept. Tycker man måste ha lite volym innan det ger mening. Vi vill inte gå för tidigt ut. Då riskerar man att lägga all sin tid på rapportering istället för tillväxt, säger vd Dorte X Gram.

Som Rapidus rapporterade tidigare i vår avvaktar också Longboat Amniotics med en listning. I mars uppgav avgående vd Anders Månsson att bolaget är i gång med att resa 30 miljoner kronor. Longboat Amniotics utvecklar en teknik för att tillvarata och utvinna stamceller ur fostervatten.

– Vi är egentligen öppna för alla vägar för att få in pengar, får vi in institutionella investerare nu kan det hända att de vill vänta med en börsintroduktion, men det mest sannolika scenariot är en börsintroduktion 2020, säger vd Anders Månsson.

Hittills har Smoothietillverkaren Veg of Lunds planer på att notera sig under våren inte heller blivit verklighet. Bolaget tog istället nyligen in 11 miljoner kronor. Grunden till Veg of Lunds smoothie är professor Eva Tornbergs patenterade metod som håller blandningen rapsolja, potatis och vatten stabil.

Försenad produktlansering och problem med distributörer är två orsaker bakom de tuffa tider Mionix förhoppningsvis har bakom sig. Redan 2017 meddelade hårdvarubolaget – som tar fram avancerade möss, tangentbord och hörlurar – sina planer på en listning. Planerna är nu lagda på is och fokus ligger istället på att få bolaget på fötter.

Ascelia Pharma i Malmö höll sig däremot till planerna och valde att gå till börsen i år. Listningsemissionen blev övertecknad och landade på runt 200 miljoner kronor, pengar som ska gå till fas 3-studie av kontrastmedlet Mangoral.

Dagens Industri har rapporterat om att Diaverums ägare Bridgepoint planerar notera dialyskoncernen, uppgifter som varken bekräftats av bolaget eller dess ägare. Ytterligare ett bolag som planerar gå till börsen – fast först i slutet av året – är spelbolaget Fsport i Helsingborg.

Emily Binks
Felicia Frithiof

Flera skånska bolag backar från sina planer på börsnotering. Det visar Rapidus rundringning till företag som tidigare siktat på att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.