söndag 24 november 2024

inloggad som

Ikeas doldisbolag syr lakan och T-shirts av virke

H&M och Ikea fortsätter i tysthet sin satsning på att göra textilier av skogsråvara, enligt en metod utvecklad av Lundakemisten Lars Stigsson. Hittills har bolaget Treetotextile lyckats få fram såväl bäddlinne som T-shirts ”med gott resultat”.

Det skriver ledningen i det senaste bokslutet, som registrerades under sommaren. Där framgår även att Ikea och H&M skruvat upp sin satsning något, under räkenskapsåret ökade Treetotextiles investeringar från drygt sju till strax över nio miljoner kronor.

Basen är Lars Stigssons patent för en ny metod att göra textilfibrer av skogsråvara. Cellulosa används sedan länge som råvara för konstfibern viskos, men den metod Treetotextile utvecklar ska bland annat vara billigare och använda mindre miljöskadliga kemikalier än viskos-processen.

Treetotextile ägs till lika delar av Lars Stigsson bolag Kiram, H&M och Ikea. Ordföranden är Annica Karlsson, som till vardags arbetar med Ikeas innovationsverksamhet inom textil. Hon är dock tystlåten om Treetotextile.

– Vår inställning är att det är för tidigt att prata om detta. Vi behöver lugn och ro för att jobba vidare, säger hon till Rapidus.

Treetotextile har sitt formella säte i Skåne men pilotanläggningen finns hos statliga Swerea IVF i Mölndal. Enligt Annica Karlsson har bolaget inga egna anställda utan allt arbete läggs ut på annat håll.

Tillsammans med Anders Arkell, doktor i kemiteknik vid Lunds universitet och Christian Hulteberg, Lundaforskare inom kemisk katalys, har Lars Stigsson även grundat bolaget SunCarbon, som utvecklar teknik för att utvinna fordonsbränsle ur pappersbrukens svartlut. Bolaget håller i dagsläget på med pilotförsök i Piteå för att testa metoden i större skala.

Erik Olausson

H&M och Ikea fortsätter i tysthet sin satsning på att göra textilier av skogsråvara, enligt en metod utvecklad av Lundakemisten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.