H&M och Ikea fortsätter i tysthet sin satsning på att göra textilier av skogsråvara, enligt en metod utvecklad av Lundakemisten Lars Stigsson. Hittills har bolaget Treetotextile lyckats få fram såväl bäddlinne som T-shirts ”med gott resultat”.
Det skriver ledningen i det senaste bokslutet, som registrerades under sommaren. Där framgår även att Ikea och H&M skruvat upp sin satsning något, under räkenskapsåret ökade Treetotextiles investeringar från drygt sju till strax över nio miljoner kronor.
Basen är Lars Stigssons patent för en ny metod att göra textilfibrer av skogsråvara. Cellulosa används sedan länge som råvara för konstfibern viskos, men den metod Treetotextile utvecklar ska bland annat vara billigare och använda mindre miljöskadliga kemikalier än viskos-processen.
Treetotextile ägs till lika delar av Lars Stigsson bolag Kiram, H&M och Ikea. Ordföranden är Annica Karlsson, som till vardags arbetar med Ikeas innovationsverksamhet inom textil. Hon är dock tystlåten om Treetotextile.
– Vår inställning är att det är för tidigt att prata om detta. Vi behöver lugn och ro för att jobba vidare, säger hon till Rapidus.
Treetotextile har sitt formella säte i Skåne men pilotanläggningen finns hos statliga Swerea IVF i Mölndal. Enligt Annica Karlsson har bolaget inga egna anställda utan allt arbete läggs ut på annat håll.
Tillsammans med Anders Arkell, doktor i kemiteknik vid Lunds universitet och Christian Hulteberg, Lundaforskare inom kemisk katalys, har Lars Stigsson även grundat bolaget SunCarbon, som utvecklar teknik för att utvinna fordonsbränsle ur pappersbrukens svartlut. Bolaget håller i dagsläget på med pilotförsök i Piteå för att testa metoden i större skala.
Erik Olausson