tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hoppfullt inför höstens kvartalsrapporter

Kort sagt: Världskonjunkturen är fortsatt stark trots handelskrig, stigande oljepriser och oron över Brexit. Det betyder att de skånska industribjässarna fortsätter visa fina vinster. Men vissa moln syns ändå på himlen. En fråga som väcks inför rapportsäsongen är hur sommartorkan slagit mot Trelleborgs försäljning av jordbruksdäck.

Av Anders Haskel, gästskribent

En bred internationell närvaro är ett tydligt kännetecken för många av bolagen med högst värde på Stockholmsbörsen. Det betyder också att företagen är starkt påverkade av de globala ekonomiska vindarna.

Det gäller även flera av de tio koncerner på Stockholmsbörsen Large Cap-lista som har hemvist i Skåne. Om inget oförutsett inträffar kommer dessutom denna lista vid årsskiftet utökas med två skånska företag med bred internationell närvaro, Malmöföretaget Beijer Ref samt Torekovsbaserade Nolato. I båda fall handlar det om företag med djupa skånska rötter och en stolt historik som nu alltså har nått ett tillräckligt stort börsvärde för att placeras på Large Cap-listan.

Störst bland Skåneföretagen är Alfa Laval, med en omsättning 2017 på drygt 35 miljarder kronor. Aktien lyfte rejält i samband med att bolaget presenterade en mycket stark kvartalsrapport i somras och har sedan dess legat på en stabilt hög nivå. Framför allt pekade företaget på en stark orderingång inom tanker-segmentet, men bolaget beskrev också en situation med ökad efterfrågan inom de flesta av Alfa Lavals slutmarknader.

Även om inte tillväxten har varit lika stark under tredje kvartalet kan aktieägarna se med tillförsikt mot rapporten om tre veckor. Alfa Laval är ett företag som torde gynnas av det just nu höga oljepriset. I ett mer långsiktigt perspektiv är Alfa Laval mycket intressant ur ett miljöperspektiv med produkter som bidrar till en effektivare energianvändning.

Några mil söderut sitter Trelleborg, som haft en betydligt tuffare resa och tappat runt tio procent av aktievärdet sedan årsskiftet. Det har inte hjälpt att företaget redovisat vinster på rekordnivå. I stället tycks marknaden befara att försäljningen av jordbruksdäck, som ingår i ett affärsområde som står för runt en fjärdedel av koncernens omsättning, tagit rejält med stryk i samband med årets heta och torra sommar.

Högre oljepris som leder till dyrare råvaruinköp är en annan faktor som riskerar att slå mot Trelleborg. Å andra sidan kan dyrare olja gynna försäljningen inom affärssegmentet olja och gas, där efterfrågan länge mött motvind.

Polymerföretaget Hexpol verkar i områden som ligger nära Trelleborg och påverkas också de av råvarupriserna. Aktiemarknaden verkar dock inte bry sig särskilt mycket just i det här fallet eftersom Hexpol-aktien handlats på ny rekordnivå i veckan. Marknaden har snarare tagit fasta på att Hexpol med en mycket stark förvärvshistorik under de senaste veckorna presenterat ytterligare ett par företagsköp.

Bland kursvinnarna hittar vi även AAK, verksamt inom vegetabiliska oljor och fetter. Företaget har utvecklats mycket starkt under en rad år, drivet bland annat av lyckad produktutveckling och framgångsrika företagsförvärv. Konjunkturen har däremot marginell påverkan på verksamheten.

En annan intressant spelare är Thule. Bolaget växte fram i den småländska företagarmyllan men har sedan några år huvudkontoret i Malmö. I företagets gener ligger att ständigt ligga i täten med att ta fram produkter för att som bolaget själv beskriver det göra det ”enkelt att lätt, säkert och snyggt ta med sig det man behöver och bryr sig om när man lever ett aktivt liv”.

Kvartalsrapporten som kom i juli levde dock inte upp till marknadens högt ställda förväntningar. En minskad försäljning i USA stack ut åt det negativa hållet. Aktieägare kommer därför att rikta luppen mot framför allt den amerikanska marknaden.

Med huvuddelen av försäljningen utanför Sveriges gränser får den alltmer urholkade svenska kronan positiva effekter i de Skånebaserade storföretagens resultaträkningar. Även om exportvinsterna i flera fall är små sett till helheten uppstår det i vissa fall betydande vinstökningar när till exempel intäkter i dollar och euro räknas om till devalverade svenska kronor.

Kort sagt: Världskonjunkturen är fortsatt stark trots handelskrig, stigande oljepriser och oron över Brexit. Det betyder att de skånska industribjässarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.