söndag 24 november 2024

inloggad som

Kinesiskt universitet doppar tårna i Lunds teknikkluster

Ideon har skrivit kontrakt med första hyresgästen i sitt nya ”soft-landing”-kontor. Det är det kinesiska universitetet BNU-BUCM som kan utnyttja kontorsplatserna några gånger per år för att testa den svenska och europeiska marknaden – och få hjälp av Ideon att knyta lokala kontakter.

– Vi riktar oss mot kluster och stödorganisationer, vilka i sin tur kan ha en mängd kontakter. Ofta är det asiatiska eller amerikanska företag som är intresserade av sådana här lösningar, men för regionen är det speciellt intressant att få hit olika universitet, inte minst för Max IV och ESS som vill ha innovationskontakter. Vi siktar på att få in minst tio sådana ”soft landing”-avtal, säger Ideons vd Mia Rolf.

BNU-BUCM är en förkortning av det tungvrickande namnet ”Beijing Normal University-Beijing University of Chinese Medicine National University Science Park – Hengqin Innovation Institute of Science and Technology ”. Universitetet hyr in sig i den rostbruna byggnaden vid E22:an, Mobile Heights Center, som ägs av Vasakronan och som Sony lämnade 2016. I Vasakronans svart-vita hus på samma område har Sony nyligen minskat sin hyrda lokalyta med 10.000 kvadratmeter.

– Sony flyttade ut från den delen 1 juli och vi har diskussioner på gång med presumtiva hyresgäster men inga avtal än. Vi vill gärna ha in teknikintensiva företag som kan ha fördel av att vara nära de övriga bolagen i huset, som Schneider Electric och Sigma Connectivity, säger Vasakronans regionchef Anna Stenkil till Rapidus.

Elisabet Ottosson

Ideon har skrivit kontrakt med första hyresgästen i sitt nya ”soft-landing”-kontor. Det är det kinesiska universitetet BNU-BUCM som kan utnyttja […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?