fredag 25 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Primozone i stort amerikanskt samarbete

Ett amerikanskt miljöteknikbolag har börjat marknadsföra reningsanläggningar, där skånska Primozones ozongenerator är själva hjärtat i utrustningen. Primozones ledning räknar med att samarbetet kan addera 40 miljoner kronor till Malmöbolagets omsättning.

– Vi testar varje ny applikation under flera år innan vi kan utvärdera resultaten, så det tar tid att komma in hos en ny kund eller partner. Testerna vi gjort med den amerikanska partnern under fem års tid gav mycket bra reningsresultat. Deras kunder kan spara miljoner dollar per år i kemikaliekostnader eftersom anläggningen använder ozon istället, säger vd Ola Olsson till Rapidus.

Anläggningarna ska rena vatten som kontaminerats av olja vid borrning eller rengöring av oljefat och ledningar. Det amerikanska samarbetet förväntas kunna ge 40 miljoner kronor i ökad omsättning till Primozone redan nästa år, enligt marknadschef Jürgen Bischhaus som inte vill avslöja namnet på samarbetspartnern.

Förra året omsatte Primozone 62 miljoner kronor med fortsatt röda resultatsiffror. Bolagets största marknader är USA och Sydkorea, men bolaget satsar nu i Europa.

– Vi har precis levererat en anläggning till tyska gasproducenten Linde, där ozonet ersätter kemikalier för att förebygga tillväxt av den hälsofarliga bakterien Legionella i deras kyltorn, säger Jürgen Bischhaus.

Primozone är baserat i Löddeköpinge, har 29 anställda och är sedan 2003 helägt av norska rederikoncernen Westfal-Larsen, som de senaste 15 åren investerat närmare 150 miljoner kronor i tekniken. Majoriteten av Primozones sålda ozongeneratorer används för rening av dricksvatten och avloppsvatten. Ozonet genereras där det ska användas och råvaran är syre från luften eller syrgastank.

Elisabet Ottosson

Ett amerikanskt miljöteknikbolag har börjat marknadsföra reningsanläggningar, där skånska Primozones ozongenerator är själva hjärtat i utrustningen. Primozones ledning räknar med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.