torsdag 21 november 2024

inloggad som

Efter avslaget – Sustainable Business Hub stänger projekt

När Tillväxtverket stoppade ett beviljat EU-stöd på nära nio miljoner kronor till ett miljöteknikprojekt hos Sustainable Business Hub, överklagades beslutet till Förvaltningsrätten i Malmö. Runt ett år senare har de nu fått avslag och hubbens styrelse har beslutat att inte gå vidare i frågan.

Tillväxtverksprojektet ”Innovationsmiljöer för Smarta Hållbara städer – Urban Magma” beviljades stöd i tre år, från hösten 2015, ur Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Stödet omfattade nära nio miljoner kronor. Men vid den första utbetalningen godkände Tillväxtverket bara en bråkdel av kostnaderna.

I projektet skulle fyra skånska kommuner och Teknopol, nuvarande Innovation Skåne, identifiera aktuella kommunala miljöproblem inom energi, VA och avfall. Dessa problemområden skulle därefter införlivas i hubbens tioåriga, ännu pågående, Vinnovafinansierade projekt ”Urban Magma”, som startades ungefär samtidigt. Syftet är att kommuner, företag och akademin ska kommersialisera miljötekniska produkter.

Sustainable Business Hubs vd Per Simonsson slutade i mars och tillförordnad vd Håkan Rosqvist uppger, tillsammans med kommunikatör Heidi Olsson, att de inte kan redogöra i detalj för hur det förlorade stödet påverkar resultaten hos de aktiviteter som inletts inom ramen för Tillväxtverksprojektet.

– Deltagarna avslutade alla aktiviteter i Tillväxtverksprojektet redan våren 2016 då det stod klart att de inte godkände kostnaderna. De menade att vi inte tydligt kunde visa hur vi separerade de båda projektens aktiviteter men det menar vi att vi absolut gjort. Eftersom Vinnovaprojektet Urban Magma är stort och långvarigt har vi kunnat ta in de aktiviteter vi behöver där, så därför påverkar inte Tillväxtverkets beslut resultaten för våra miljöteknikprojekt, säger Heidi Olsson.

Förvaltningsrätten skriver i domen, som Rapidus tagit del av, att ”bolaget brutit mot villkoren för stödbeslutet i sådan omfattning att Tillväxtverket har haft fog för att häva stödbeslutet i dess helhet”.

Sustainable Business Hub har över 100 medlemmar bland Skånes kommuner, företag och akademin. Nätverket bildades 2003 för att ta fram innovativa och hållbara miljötekniska lösningar samt skapa tillväxt. Verksamheten finansieras av medlemmarna, projektmedel och Region Skåne.

I Tillväxtverksprojektet deltog Lunds kommun, Malmö stad, Kristianstads kommun, Helsingborgs stad och Teknopol. Samma kommuner är med i “Urban Magma”-projektet som beviljades 15,5 miljoner kronor från Vinnova till de första tre åren.

Elisabet Ottosson

När Tillväxtverket stoppade ett beviljat EU-stöd på nära nio miljoner kronor till ett miljöteknikprojekt hos Sustainable Business Hub, överklagades beslutet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.