fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Saga Diagnostics tar in tio miljoner – Christer Fåhraeus ny delägare

Saga Diagnostics i Lund får in nya delägare i sin färska kapitalresning. Bland dem syns Christer Fåhraeus och Simon Fredriksson, vd för Genagon Therapeutics i Stockholm. Saga Diagnostics planerar att dubbla personalstyrkan inom ett år.

– Pengarna finansierar en expansion av verksamheten. Vi har nyss värvat Åke Nilsson som ny chef för företags- och affärsutveckling. Vi ska också expandera vårt labb-team. Totalt planerar vi växa till omkring 10-12 personer inom ett år, säger vd Lao Saal till Rapidus.

Saga Diagnostics sysselsätter 6 personer och finns på inkubatorn Smile i Lund. Utöver Christer Fåhraeus och Simon Fredriksson kommer det nya kapitalet bland annat från Gunnar Nilssons Cancerstiftelse samt den existerande ägaren LU Holding. Pengarna räcker två år framåt, uppger Lao Saal som även är universitetslektor på avdelningen för onkologi och patologi.

Saga Diagnostic baseras på Lao Saals forskning om hur biomarkörer i blodet kan användas för att identifiera och följa olika typer av cancer. Med bolagets metod Kroma kan man identifiera DNA-förändringar genom att kvantifiera omdisponeringar i blodet som uppträder på grund av cancern. Metoden IBsafe identifierar mindre felkodningar i DNA, så kallade mutationer.

Enligt Lao Saal har Saga Diagnostics såväl akademiska institutioner som ”internationella, välkända läkemedelsbolag” som kunder i dag. Han är största ägare i Saga Diagnostics, som han bildade tillsammans med Anthony George 2016.

Utöver Saga Diagnostics har Christer Fåhraues de senaste åren gått in som delägare i en handfull små, Lundabaserade läkemedels- och medicinteknikbolag: LongBoat Explorers, BibbInstruments och Reccan Diagnostics.

Emily Binks

Saga Diagnostics i Lund får in nya delägare i sin färska kapitalresning. Bland dem syns Christer Fåhraeus och Simon Fredriksson, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.