måndag 4 december 2023

inloggad som

Saga Diagnostics tar in tio miljoner – Christer Fåhraeus ny delägare

Saga Diagnostics i Lund får in nya delägare i sin färska kapitalresning. Bland dem syns Christer Fåhraeus och Simon Fredriksson, vd för Genagon Therapeutics i Stockholm. Saga Diagnostics planerar att dubbla personalstyrkan inom ett år.

– Pengarna finansierar en expansion av verksamheten. Vi har nyss värvat Åke Nilsson som ny chef för företags- och affärsutveckling. Vi ska också expandera vårt labb-team. Totalt planerar vi växa till omkring 10-12 personer inom ett år, säger vd Lao Saal till Rapidus.

Saga Diagnostics sysselsätter 6 personer och finns på inkubatorn Smile i Lund. Utöver Christer Fåhraeus och Simon Fredriksson kommer det nya kapitalet bland annat från Gunnar Nilssons Cancerstiftelse samt den existerande ägaren LU Holding. Pengarna räcker två år framåt, uppger Lao Saal som även är universitetslektor på avdelningen för onkologi och patologi.

Saga Diagnostic baseras på Lao Saals forskning om hur biomarkörer i blodet kan användas för att identifiera och följa olika typer av cancer. Med bolagets metod Kroma kan man identifiera DNA-förändringar genom att kvantifiera omdisponeringar i blodet som uppträder på grund av cancern. Metoden IBsafe identifierar mindre felkodningar i DNA, så kallade mutationer.

Enligt Lao Saal har Saga Diagnostics såväl akademiska institutioner som “internationella, välkända läkemedelsbolag” som kunder i dag. Han är största ägare i Saga Diagnostics, som han bildade tillsammans med Anthony George 2016.

Utöver Saga Diagnostics har Christer Fåhraues de senaste åren gått in som delägare i en handfull små, Lundabaserade läkemedels- och medicinteknikbolag: LongBoat Explorers, BibbInstruments och Reccan Diagnostics.

Emily Binks

Saga Diagnostics i Lund får in nya delägare i sin färska kapitalresning. Bland dem syns Christer Fåhraeus och Simon Fredriksson, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad