fredag 6 september 2024

inloggad som

Börsaktuellt miljöteknikbolag i Helsingborg ska ta in över 40 miljoner

Helsingborgsbaserade Axolot utvecklar teknik för att rena stora flöden avloppsvatten från industrier. I februari planerar bolaget ta in minst 40 miljoner kronor genom en nyemission, uppger styrelseordföranden och Perstorpveteranen Lennart Holm till Rapidus.

– Vi kommer genomföra en nyemission i februari för att möjliggöra en expansion av verksamheten, runt 40-50 miljoner kronor. Det räknar vi med ska räcka fram till att bolaget kan uppvisa positivt kassaflöde. Vi siktar också på att lista bolaget på First North under andra halvan i år. Jag räknar inte med att det blir något problem med att få in pengar, vi har med oss ett antal investerare sedan tidigare, säger Lennart Holm till Rapidus.

Axolots teknik bygger på elektrokoagulation, där elström i vattnet ger en separation av ämnen som finns lösta eller uppblandade i vattnet. Principerna för tekniken finns sedan tidigare och har visat sig effektiva vid separation av till exempel tungmetaller och organiska fettlösliga ämnen, uppger Lennart Holm.

Det Axolot gjort är att utveckla och skala upp en reaktorkonstruktion samt avancerade styralgoritmer. I kombination med mätning av ett antal processkritiska parametrar ger det en höggradig rening. Patent finns på kärnteknologin, som kompletteras med moduler som i sin tur anpassas efter varje specifikt vatten. Vattnet ska även kunna recirkuleras på fabriker där Axolots system används.

Ett första avtal har redan tecknats med en finsk kund, dit en anläggning levereras i mars. Affärsmodellen bygger på att hyra ut anläggningar och ta betalt per kubikmeter renat vatten. Just den finska anläggningen kan hantera fem kubikmeter i timmen. I dagsläget klarar Axolot av att bygga anläggningar med kapacitet av uppåt 200 kubikmeter per timme, men målet är flera tusen.

Initialt ligger fokus på processindustrin och då främst pappers- och massaindustrin, gruvindustrin och kemiindustrin.

Vd är Mårten Olausson, som har ett förflutet från Perstorp. Åtta personer arbetar i Axolot, styrkan planeras öka till omkring tio under året.

Axolot grundades 2014 av Lennart Holm samt finländaren Mikael Åbacka och fick i slutet av 2016 in 25 miljoner kronor i riskkapital. Lennart Holm var tidigare koncernchef på Perstorp och är idag engagerad i Nexam Chemicals, Polygiene samt BillerudKorsnäs där han är styrelseordförande.

Emily Binks

Helsingborgsbaserade Axolot utvecklar teknik för att rena stora flöden avloppsvatten från industrier. I februari planerar bolaget ta in minst 40 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.