måndag 25 november 2024

inloggad som

EU-backade vindkraftsbolaget Winfoor provar vingarna

Vindkraftteknikbolaget Winfoor har under sommaren fått kapital till sin utveckling av en ny sorts rotorblad till vindkraftsverk. Allt är med andra ord på plats för att inleda en pilotinstallation av vindkraftverken – som på sikt beräknas kunna ha ett vingspann på 250 meter.

I mars rapporterade Rapidus att Winfoor fått 1,5 miljoner kronor av Vinnova för att förbereda en större pilotstudie av rotorn Triblade. Under sommaren fick bolaget en betydande förstärkning genom ett EU-projekt på totalt 2,1 miljoner euro.

”Vi har redan kommit ganska långt. Tekniken har analyserats grundligt och en pilotinstallation under 2019”, skriver vd Rikard Berthilsson i ett mejl till Rapidus.

Han har ett förflutet som matematiker och grundare av bildanalysbolaget Cognimatics som köptes upp av Axis 2016.

Triblades design innebär enligt bolaget en reducering av mängden material i rotorbladen och gör det möjligt att producera längre rotorblad än vad som används i dag. Det betyder att energiproduktionen kan öka, samtidigt som designen enligt bolaget också har potential att sänka konstruktionskostnaderna rejält.

Den aktuella pilotinstallationen ska testa en rotor med 22 meter i diameter under verkliga förhållanden. Målet är att kunna producera rotorer på upp till 250 meter i diameter. Det är runt 70 meter mer än de största vindkraftverk som byggts i dag, bland annat i Danmark.

Parallellt jobbar Winfoor med att förbereda marknadsintroduktion, vilket Berthilsson hoppas kunna realisera till 2020. Till sin hjälp har han och Winfoor ett partnerskapssamarbete med tyska vindturbintillverkaren Nordex. Bolagen ska samarbeta med utvecklingen och kommersialiseringen av rotorerna, med målet att anpassa dem till Nordex vindturbiner.

Därutöver samarbetar Winfoor även med Marstrom Composite och LTH. I år omsätter bolaget minst 2,5 miljoner kronor och sysselsätter sju personer. WInfoor ägs i sin helhet av Rikard Berthilssons bolag Watermelon, som förra året sålde sina andelar i Cognimatics till Axis för omkring tio miljoner kronor.

Emiliano Strauss

Vindkraftteknikbolaget Winfoor har under sommaren fått kapital till sin utveckling av en ny sorts rotorblad till vindkraftsverk. Allt är med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.