söndag 24 november 2024

inloggad som

EU-direktiv göder dansk avloppsrening

Kommunerna ställer nya krav baserat på EU-direktiv som innebär att utsläpp av fosfor från alla enskilda avlopp ska reduceras senast 2020. Lundabaserade Diapure håller på att utveckla ett nytt sorts avloppsfilter som samlar fosfor, som sedan ska kunna återanvändas som gödning.

Fosforutsläpp från enskilda avlopp bidrar till övergödning i miljön. Fosfor är dessutom ett viktigt gödningsmedel som kan bli en bristvara i framtiden. Det finns cirka 700.000 små avloppsanläggningar i Sverige som har vattentoalett ansluten men som inte är anslutna till det kommunala avloppsnätet, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Uppstartsbolaget Diapures filter består av ett kiselbaserat, poröst material som täcks med järn i en speciellt framtagen process, och installeras sist i hushållens avloppssystem. Filtermaterialet ger en stor aktiv yta där det är järnet som fångar upp fosforn.

Till skillnad från andra filter bildas här inte någon svårlöslig fällning, utan både filtret och fosforn kan återanvändas. Filtren är testade i pilotskala. Reningskonceptet baseras på forskning vid Köpenhamns universitet som också äger patenten, vilka licensieras av Lisa Heiberg.

–  Min förhoppning är att börja sälja filtren inom ett år. Innan dess behöver jag kontrakt med någon stor producent av filtermaterialet för att få ner materialkostnaden. Ingen vill betala mycket pengar för sitt avlopp, säger vd Lisa Heiberg.

Lisa Heiberg som startade Diapure 2016, har inga anställda förutom sig själv. Hon har i dag ett mindre antal kunder och samarbetar med bland andra Köpenhamns och Århus universitet. Bolaget har inte tagit in något riskkapital.

Elisabet Ottosson

Kommunerna ställer nya krav baserat på EU-direktiv som innebär att utsläpp av fosfor från alla enskilda avlopp ska reduceras senast […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.