fredag 3 maj 2024

inloggad som

EU-direktiv göder dansk avloppsrening

Kommunerna ställer nya krav baserat på EU-direktiv som innebär att utsläpp av fosfor från alla enskilda avlopp ska reduceras senast 2020. Lundabaserade Diapure håller på att utveckla ett nytt sorts avloppsfilter som samlar fosfor, som sedan ska kunna återanvändas som gödning.

Fosforutsläpp från enskilda avlopp bidrar till övergödning i miljön. Fosfor är dessutom ett viktigt gödningsmedel som kan bli en bristvara i framtiden. Det finns cirka 700.000 små avloppsanläggningar i Sverige som har vattentoalett ansluten men som inte är anslutna till det kommunala avloppsnätet, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Uppstartsbolaget Diapures filter består av ett kiselbaserat, poröst material som täcks med järn i en speciellt framtagen process, och installeras sist i hushållens avloppssystem. Filtermaterialet ger en stor aktiv yta där det är järnet som fångar upp fosforn.

Till skillnad från andra filter bildas här inte någon svårlöslig fällning, utan både filtret och fosforn kan återanvändas. Filtren är testade i pilotskala. Reningskonceptet baseras på forskning vid Köpenhamns universitet som också äger patenten, vilka licensieras av Lisa Heiberg.

–  Min förhoppning är att börja sälja filtren inom ett år. Innan dess behöver jag kontrakt med någon stor producent av filtermaterialet för att få ner materialkostnaden. Ingen vill betala mycket pengar för sitt avlopp, säger vd Lisa Heiberg.

Lisa Heiberg som startade Diapure 2016, har inga anställda förutom sig själv. Hon har i dag ett mindre antal kunder och samarbetar med bland andra Köpenhamns och Århus universitet. Bolaget har inte tagit in något riskkapital.

Elisabet Ottosson

Kommunerna ställer nya krav baserat på EU-direktiv som innebär att utsläpp av fosfor från alla enskilda avlopp ska reduceras senast […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.