onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Anolytech går i konkurs efter tiotals satsade miljoner

I mitten av juli begärdes det prisade miljöteknikbolaget Anolytech i Ystad i konkurs. Bland ägarna, som genom årens lopp skjutit in närmare 30 miljoner kronor, finns Helsingborgsbaserade InnovumInvest samt Almi Invest Syd.

Anolytech har i dag cirka 250 anläggningar för desinfektion av dricksvattnet i djurstallar utplacerade på svenska gårdar. Bolagets teknik används för att tillverka en klorlösning, så kallad underklorsyrlighet, som tillsätts till dricksvattnet. Metoden bygger på elektrolys, där de enda insatsvarorna är vatten, vanligt salt och elektricitet.

Istället för att sälja tekniken hyr Anolytech sedan ett par år tillbaka ut anläggningarna till lantbrukarna. Så sent som i vintras, då bolaget fick sin senaste kapitalinjektion, räknade vd:n Mattias Gadd med att nå lönsamhet under 2018. Istället har styrelsen nu begärt bolaget i konkurs, bland annat efter att försäljningen inte tagit fart. De senaste åren har förlusterna efter skatt pendlat mellan fem och sju miljoner.

Konkursförvaltaren Peter Thörnwall på advokatbyrån Wesslau Söderqvist är mitt uppe i att försöka hitta köpare till Anolytech, som i dag sysselsätter 14 personer. Inom några veckor räknar han med att veta om det finns en framtid för den konkursade verksamheten.

– Det har varit rätt många som är intresserade och ställt frågor men det är för tidigt att säga om det leder ända fram, säger han till Rapidus.

Anolytech grundades 2009 och fick några år senare in InnovumInvest och Sydsvensk Entreprenörfond, i dag Almi Invest Syd, som storägare. Bolaget har bland annat utsetts till ”Årets miljöteknikföretag” på Stockholm Cleantech Day och figurerat på tidningen NyTekniks lista över Sveriges 33 hetaste teknikbolag.

Erik Olausson

I mitten av juli begärdes det prisade miljöteknikbolaget Anolytech i Ystad i konkurs. Bland ägarna, som genom årens lopp skjutit […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.