lördag 4 maj 2024

inloggad som

Anolytech går i konkurs efter tiotals satsade miljoner

I mitten av juli begärdes det prisade miljöteknikbolaget Anolytech i Ystad i konkurs. Bland ägarna, som genom årens lopp skjutit in närmare 30 miljoner kronor, finns Helsingborgsbaserade InnovumInvest samt Almi Invest Syd.

Anolytech har i dag cirka 250 anläggningar för desinfektion av dricksvattnet i djurstallar utplacerade på svenska gårdar. Bolagets teknik används för att tillverka en klorlösning, så kallad underklorsyrlighet, som tillsätts till dricksvattnet. Metoden bygger på elektrolys, där de enda insatsvarorna är vatten, vanligt salt och elektricitet.

Istället för att sälja tekniken hyr Anolytech sedan ett par år tillbaka ut anläggningarna till lantbrukarna. Så sent som i vintras, då bolaget fick sin senaste kapitalinjektion, räknade vd:n Mattias Gadd med att nå lönsamhet under 2018. Istället har styrelsen nu begärt bolaget i konkurs, bland annat efter att försäljningen inte tagit fart. De senaste åren har förlusterna efter skatt pendlat mellan fem och sju miljoner.

Konkursförvaltaren Peter Thörnwall på advokatbyrån Wesslau Söderqvist är mitt uppe i att försöka hitta köpare till Anolytech, som i dag sysselsätter 14 personer. Inom några veckor räknar han med att veta om det finns en framtid för den konkursade verksamheten.

– Det har varit rätt många som är intresserade och ställt frågor men det är för tidigt att säga om det leder ända fram, säger han till Rapidus.

Anolytech grundades 2009 och fick några år senare in InnovumInvest och Sydsvensk Entreprenörfond, i dag Almi Invest Syd, som storägare. Bolaget har bland annat utsetts till “Årets miljöteknikföretag” på Stockholm Cleantech Day och figurerat på tidningen NyTekniks lista över Sveriges 33 hetaste teknikbolag.

Erik Olausson

I mitten av juli begärdes det prisade miljöteknikbolaget Anolytech i Ystad i konkurs. Bland ägarna, som genom årens lopp skjutit […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.