torsdag 21 november 2024

inloggad som

ARM:s uppköp ett fall för Agatha Christie

Kort sagt: Att titta på de senaste årens industriella uppköp av teknikbolag i Öresundsregionen är som att läsa en klassisk deckare: gärningsmannen är ofta någon närstående.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I veckan avslöjade Rapidus det senaste förvärvet bland Lunds teknikbolag, att ARM köper Mistbase. Den brittiska miljardkoncernen ska nu bygga upp en helt ny utvecklingsavdelning i Lund inom strömsnål radiokommunikation.

Framförallt är det Mistbases teknik och kunnande inom Narrow Band IoT som lockar ARM. Standarden, som klubbades av det internationella branschorganet 3GPP sommaren 2016, väntas bli ett viktigt komplement till exempelvis Wifi och Bluetooth för en rad tillämpningar där svårtillgängliga apparater ska kopplas upp mot nätet.

Narrow Band IoT karaktäriseras av låga radiofrekvenser och ett smalt frekvensband. Det ger låg dataöverföringshastighet men i gengäld kan radiosignalerna nå flera kilometer och tränga genom betongväggar. Radioenheterna kan även göras billiga och så strömsnåla att batteriet inte behöver bytas på ett decennium. Exempelvis har radiochip enligt Narrow Band IoT-standard använts i försök där Aguas de Valencia vill koppla upp 1,1 miljoner vattenmätare i staden för att slippa läsa av vattenförbrukningen manuellt.

ARM:s satsning i Lund är extra spännande med tanke på hur koncernen agerat tidigare. Mistbase är ungefär lika stort som Logipard var 2008, den avdelning inom Anoto som ARM köpte loss och successivt byggt på till dagens 120 man starka utvecklingsavdelning i Lund.

Det vore enkelt att peka på ARM:s förvärv som en seger för den klustertanke som Ideon och andra forskningsparker vilar på. Mistbase har sin bas i centrala Lund och satt tidigare i Ideon Innovation, en kort promenad från ARM:s kontor på Edison Park, som numera är en del av Ideonområdet. Men den geografiska närheten har spelat en mycket liten roll i upptakten till affären.

Den del av ARM som sitter i Lund sysslar med utveckling av video- och grafikprocessorer, ett helt annat teknikområde än det Mistbase håller på med. Istället är det ARM:s gren inom trådlös kommunikation som Mistbase haft kontakt med. I gengäld har Mistbase ända sedan bolaget grundades 2015 haft täta kontakter med denna del av ARM och en längre tid haft koncernen som officiell partner.

Just det är ett mönster som går igen när man tittar på de senaste årens industriella uppköp av teknikbolag i Öresundsregionen. I vissa fall har aktörerna suttit nära varandra rent fysiskt, exempelvis satt Cognimatics ett stenkast från Axis i Lund och Saplo ett par hundra meter från Strossles Malmökontor på Media Evolution City. Men det finns minst lika många exempel där köparen inte haft någon geografisk förankring alls i regionen. Ebay fanns inte här när de förvärvade Expertmaker och Panasonic Avionics fick sin första etablering i Sverige genom köpet av Malmöbolaget Tactel.

Den röda tråden är istället att de uppköpta bolagen haft en nära affärsrelation till de som köpt upp dem, antingen som leverantör eller samarbetspartner. Här passar inte bara de ovan nämnda exemplen in utan även det i särklass största industriella förvärvet i regionen på senare år, Canons köp av Axis. När affären annonserades 2015 ägde Canon redan danska Milestone Systems, en av Axis nära samarbetspartner.

Det tydligaste undantaget är ConnectBlue, som varken hade någon geografisk närhet eller tidigare affärsrelation till U-blox när den schweiziska koncernen köpte upp Malmöbolaget 2015.

Därmed inte sagt att vi kan förkasta forskningsparkernas grundtanke om att blanda små och stora bolag till en näringsrik ursoppa, där nytt liv kan uppstå. Mistbase grundades trots allt av två veteraner från Ericsson och Sony Mobile – jättarnas närvaro kommer även framöver vara viktig för att regionen ska förses med erfarna utvecklare som är redo att starta på egen kula.

Men för att förstå dynamiken bakom de industriella uppköpsaffärer som duggat tätt de senaste åren lönar det sig inte att läsa Ideons programförklaring. Då är det bättre att dra fram första bästa Agatha Christie-roman från bokhyllan.

Kort sagt: Att titta på de senaste årens industriella uppköp av teknikbolag i Öresundsregionen är som att läsa en klassisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.