lördag 23 november 2024

inloggad som

Skogsbolag tar hjälp av LTH för trädspårning

Snittytan på ett fällt träd kan liknas vid ett fingeravtryck. Det är unikt, och med hjälp av en teknisk lösning från LTH kan en så liten del av trädet som en bräda spåras bakåt till avverkningstillfälle och plats.

På uppdrag av nybildade bolaget Svensk Skogsdata har industridesignskolan vid LTH tagit fram en metod för att fästa en kamerautrustning på skördare.

– Det är en väldigt utsatt position på maskinen, med vibrationer olja, kyla, värme och fukt men LTH-studenterna har hittat en lösning som ska vara helt klar i mars. Vi har redan fått patent på själva konceptet, säger Svensk Skogsdatas vd Jonny Edvardsson till Rapidus.

När trädet fälls tas en bild av snittytan och via mobilnätet skickas den upp i molnet. Mjukvaran tar hänsyn till om trädet spruckit eller smalnat av, intressepunkterna i årsringarna är tillräckligt många och går igen i hela trädet. Det gör att även utsågade plankor kan spåras bakåt.

En prototyp är klar och kommer att testas under våren tillsammans med kundföretag, som även är intresserade av att gå in med pengar i projektet.

– Det är unikt att man kan följa flödet från skogen till sågverket och även ut till slutkund. Mjukvaran kommer även kunna mäta volymen på virket och kvalitetsklassa det, vilket efterfrågas av hela branschen, säger Jonny Edvardsson.

Ursprungsmärkning efterfrågas bland annat av möbeltillverkare, som vill att sågverken ska kunna garantera trädens ursprung.

– Inom livsmedel vill man veta varifrån potatisen kommer, det borde vara lika självklart för virke. Vi har även fått en förfrågan från ett afrikanskt lands tullverk om vi kan hjälpa dem att stoppa illegal avverkning och med vår teknik kan vi märka det virke som är ok, säger Edvardsson.

Svensk Skogsdata ägs till 90 procent av småländska Rewood, resterande av helsingborgaren Matts Lilja som även är engagerad i teknikbolagen StrainLabs och Blink Services.

Rewood handlar med specialvirke, timmer, massaved och biobränsle. Bolaget har sitt säte i Virserum och omsatte 6,7 miljoner kronor 2015. Utveckling av mjukvaran står Göteborgsbolaget Viscando för.

Jennie Lorentsson

Snittytan på ett fällt träd kan liknas vid ett fingeravtryck. Det är unikt, och med hjälp av en teknisk lösning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad