fredag 18 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Starkt år för Rapidusvinnarna

Kort sagt: I en snabbanalys förra vintern noterade vi att 2015 varit ovanligt händelserikt för många av de innovationsbolag som tidigare utsetts till Årets Rapidusföretag. Det var bara början, skulle det visa sig.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Mingel, mat och underhållning i all ära. Höjdpunkten på Rapidus födelsedagsfest nästa vecka lär som vanligt bli korandet av Årets Rapidusföretag. Sedan utmärkelsen delades ut första gången 2001 har antalet näringslivspriser exploderat på både nationell och regional nivå. I dag har varje kommun, mediehus och revisionsjätte med självaktning ett pris att dela ut, och inte sällan flera. Malmö stad öser till exempel diplom över åtta olika pristagare vid sin näringslivsgala i mitten på februari.

Att skjuta brett ökar visserligen chansen att träffa något, men i Rapiusjuryn är taktiken en annan. Här går vi på djupet och granskar inte innovationsbolagen och entreprenörerna utifrån genomförda bedrifter utan framtida potential. Och det är en potential som på många håll slagit igenom under 2016:

* Expertmaker, som vann priset 2014, köptes i maj upp av amerikanska jätten Ebay. Fyra av de tidigare anställda, med förre marknads- och försäljningschefen Martin Rugfelt i spetsen, har sedan dess startat Malmöbolaget Sentiantechnologies, även det inriktat på artificiell intelligens.

* En månad senare var det dags igen då Axis köpte Cognimatics, Årets Rapidusföretag 2010. Grundaren och LTH-forskaren Rikard Berthilsson har efter affären gått vidare med sitt nya entreprenörsprojekt inom vindkraftskonstruktion i bolaget Winfoor.

* I somras köptes Qlik ut från amerikanska Nasdaq-börsen för hisnande 25 miljarder kronor. Bolaget fick priset redan 2004, då värderat till cirka 360 miljoner kronor.

* 2012 års vinnare Camurus rapporterade i november positiva resultat från fas III-studier med CAM2038, en läkemedelskandidat mot opiatberoende. Amerikanska Braeburn har genom ett licensavtal i miljardklassen rättigheterna till CAM2038 i USA och kommer i mitten av 2017 ansöka om marknadsgodkännande hos FDA, medan Camurus själva svarar för den europeiska marknaden.

* Neo Technology var fortfarande något av en doldis när det blev Årets Rapidusföretag 2011. I november fick det numera Silicon Valley-baserade bolaget in 320 miljoner kronor i riskkapital, bland annat från Hexagons insidermisstänkte vd Ola Rollén.

* I november säkrade även Lundabolaget BoneSupport över 300 miljoner kronor i ny finansiering. Merparten via lån men en tredjedel via en nyemission riktad till bland andra KappAhl-profilen Christian W Jansson.

I skuggan av dessa spektakulära affärer har ett antal andra vinnare klättrat vidare i god takt. Jolife, som köptes upp av amerikanska Physio Control 2011, ökade i det färska bokslutet nettoomsättningen med 25 procent till 322 miljoner kronor. I dag finns över 20.000 exemplar av Lundabolagets hjärtkompressionsmaskin Lucas ute i vården världen över, varav en fjärdedel tillkommit under 2016.

Malmöbolaget Illusion Labs fortsätter dra in mångmiljonbelopp på sina småspel till mobil och läsplatta. Närmast väntar lanseringen av ”Bacon Escape” där användaren ska hjälpa en gris undkomma slaktaren. Och CellaVision, som 2001 blev det första Rapidusföretaget någonsin, ökade sitt börsvärde med 30 procent under 2016, bland annat efter stark försäljningsutveckling i Kina.

Vem som vinner i år avslöjas först på tisdag. Men stalltipset är att det blir ett bolag som ännu är relativt okänt för en bredare krets, men som tids nog kommer bli välkänt. Det borgar potentialen för.

Årets Rapidusföretag delas ut nästa vecka för 16:e gången, till ett bolag som visat särskilt stark strategi och innovationskraft i kombination med idéhöjd och en sund ekonomisk plattform. 
I juryn sitter Malmö högskolas vice rektor Charlotte Ahlgren Moritz och Industrifondens tidigare regionchef Lennart Gustafson samt Rapidus grundare Jan Wifstrand och chefredaktör Erik Olausson.

Kort sagt: I en snabbanalys förra vintern noterade vi att 2015 varit ovanligt händelserikt för många av de innovationsbolag som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Euris – ett övergivet bolag

    Veterinärdiagnostikbolaget European Institute of Science, Euris, är på väg att upplösas. Ett misslyckat köp av nätapoteket Apotek365 verkar bli spiken i kistan för bolaget som grundades av Dario Kriz 1990. Nu vill ingen kännas vid det.

  • Läkemedel från Lund i fas 3

    Kors i taket. En läkemedelskandidat som utvecklats i Lund går in i fas 3-studier. Det är sannolikt den enda hittills i år och i övrigt på lång tid som producerats av de annars hårt prövade skånska läkemedelsbolagen.

  • Ny huvudkandidat och påfylld kassa i Moroxite-bolag

    Bonesupport-grundaren Lars Lidgrens nya bolag Moroxite F har tagit in nytt kapital och rusar mot ett FDA-godkännande, för en helt ny kandidat. — Vi får en ny flaggskeppsprodukt, säger vd Johan Tinnerholm.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.