måndag 7 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

LU Innovation System rensar i portföljen

Under 2015 gick Lunds universitets holdingbolag LU Innovation System in som delägare i sex forskningsavknoppningar. Samtidigt ger ledningen upp hoppet om tre portföljbolag, däribland bolaget bakom mikrobiologerna Tobias Olofssons och Alejandra Vásquez omskrivna honungselixir.

LU Innovation System gick in som delägare i ConCellae 2012. Då fanns bolagets honungsblandning spetsad med patenterade mjölksyrebakterier från bimagar redan att köpa via nätet. Men försäljningen har aldrig tagit fart, 2014 var intäkterna blygsamma 120.000 kronor och LU Innovation System har nu valt att sälja tillbaka sina ägarandelar till de två grundarna.

På samma sätt har ledningen rensat ut LTH-avknoppningen Trafvid, som utvecklar teknik för att mäta trafikströmmar med hjälp av videoanalys, och B Venture där Lundabaserade Aventure lagt patent inom kolesterolsänkande öl. I samtliga fall har LU Innovation System satsat några hundra tusen kronor för 10-20 procent av bolagen uppger innovationsdirektör Linus Wiebe.

Linus_Wiebe– Vi tittar över vår portfölj kontinuerligt och i dessa fall ser vi inte att de kommer bli tillväxtbolag där vi kan göra en bra exit, säger han till Rapidus.

Bland de sex nytillskotten i portföljen finns teknikbolaget Mistbase och Compacta, som utvecklar ett mobilt fläktsystem som ska hålla luften över operationsbord fri från virus och mikroorganismer. Inräknat uppföljningsinvesteringar har LU Innovation System satsat runt sex miljoner kronor i sina portföljbolag under 2015 uppger Linus Wiebe. Pengarna kommer bland annat från försäljning av delar av innehavet i de noterade bolagen A1M Pharma och OptiFreeze.

Som Rapidus berättade i höstas är Lunds universitets verksamhet för innovation och samverkan med samhället under rejäl omstöpning. Bland annat innebär det att LU Open skrotas helt medan LU Innovation System får ansvar för Venture Lab, som tidigare legat under Ekonomihögskolan.

– Det ger en ökad tydlighet i och med att vi får ansvaret för innovationsarbetet både gentemot forskare och studenter, säger Linus Wiebe.

LU Innovation Systems centrala anslag från universitet minskas samtidigt med 1,5 miljoner kronor, men det kompenseras av att anslagen direkt från utbildningsdepartementet höjs med 1,7 miljoner uppger Linus Wiebe. LU Innovation System har en totalbudget på 30 miljoner kronor och sysselsätter ett 20-tal anställda.

Erik Olausson

Under 2015 gick Lunds universitets holdingbolag LU Innovation System in som delägare i sex forskningsavknoppningar. Samtidigt ger ledningen upp hoppet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Börstrauma i skånska industriföretag

    Stockholmsbörsen öppnade på måndagen med ett ras i nivå med Lehman Brothers-kraschen 2008. Rapidus har ringt runt och frågat de stora skånska industriföretagen hur de påverkas av handelskriget.

  • Hon blir ny vd på Nationalencyklopedin

    Erfaren innovationsledare med erfarenhet från tech- och finansbranschen ska få kunskapskoncernen att växa internationellt. IT-profilen Anna Werntoft tar över som vd för NE Nationalencyklopedin.

  • Rexor köper Saturnus

    Malmöbolaget Rexor, som utvecklar ett affärssystem för konsulter, köper bolaget Saturnus Advokatsystem. – Med köpet ser vi goda möjligheter att erövra en betydligt större andel av marknaden, säger Rexors vd Stefan Widén.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.