söndag 3 december 2023

inloggad som

LU Innovation System rensar i portföljen

Under 2015 gick Lunds universitets holdingbolag LU Innovation System in som delägare i sex forskningsavknoppningar. Samtidigt ger ledningen upp hoppet om tre portföljbolag, däribland bolaget bakom mikrobiologerna Tobias Olofssons och Alejandra Vásquez omskrivna honungselixir.

LU Innovation System gick in som delägare i ConCellae 2012. Då fanns bolagets honungsblandning spetsad med patenterade mjölksyrebakterier från bimagar redan att köpa via nätet. Men försäljningen har aldrig tagit fart, 2014 var intäkterna blygsamma 120.000 kronor och LU Innovation System har nu valt att sälja tillbaka sina ägarandelar till de två grundarna.

På samma sätt har ledningen rensat ut LTH-avknoppningen Trafvid, som utvecklar teknik för att mäta trafikströmmar med hjälp av videoanalys, och B Venture där Lundabaserade Aventure lagt patent inom kolesterolsänkande öl. I samtliga fall har LU Innovation System satsat några hundra tusen kronor för 10-20 procent av bolagen uppger innovationsdirektör Linus Wiebe.

Linus_Wiebe– Vi tittar över vår portfölj kontinuerligt och i dessa fall ser vi inte att de kommer bli tillväxtbolag där vi kan göra en bra exit, säger han till Rapidus.

Bland de sex nytillskotten i portföljen finns teknikbolaget Mistbase och Compacta, som utvecklar ett mobilt fläktsystem som ska hålla luften över operationsbord fri från virus och mikroorganismer. Inräknat uppföljningsinvesteringar har LU Innovation System satsat runt sex miljoner kronor i sina portföljbolag under 2015 uppger Linus Wiebe. Pengarna kommer bland annat från försäljning av delar av innehavet i de noterade bolagen A1M Pharma och OptiFreeze.

Som Rapidus berättade i höstas är Lunds universitets verksamhet för innovation och samverkan med samhället under rejäl omstöpning. Bland annat innebär det att LU Open skrotas helt medan LU Innovation System får ansvar för Venture Lab, som tidigare legat under Ekonomihögskolan.

– Det ger en ökad tydlighet i och med att vi får ansvaret för innovationsarbetet både gentemot forskare och studenter, säger Linus Wiebe.

LU Innovation Systems centrala anslag från universitet minskas samtidigt med 1,5 miljoner kronor, men det kompenseras av att anslagen direkt från utbildningsdepartementet höjs med 1,7 miljoner uppger Linus Wiebe. LU Innovation System har en totalbudget på 30 miljoner kronor och sysselsätter ett 20-tal anställda.

Erik Olausson

Under 2015 gick Lunds universitets holdingbolag LU Innovation System in som delägare i sex forskningsavknoppningar. Samtidigt ger ledningen upp hoppet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad