tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

LU Innovation System rensar i portföljen

Under 2015 gick Lunds universitets holdingbolag LU Innovation System in som delägare i sex forskningsavknoppningar. Samtidigt ger ledningen upp hoppet om tre portföljbolag, däribland bolaget bakom mikrobiologerna Tobias Olofssons och Alejandra Vásquez omskrivna honungselixir.

LU Innovation System gick in som delägare i ConCellae 2012. Då fanns bolagets honungsblandning spetsad med patenterade mjölksyrebakterier från bimagar redan att köpa via nätet. Men försäljningen har aldrig tagit fart, 2014 var intäkterna blygsamma 120.000 kronor och LU Innovation System har nu valt att sälja tillbaka sina ägarandelar till de två grundarna.

På samma sätt har ledningen rensat ut LTH-avknoppningen Trafvid, som utvecklar teknik för att mäta trafikströmmar med hjälp av videoanalys, och B Venture där Lundabaserade Aventure lagt patent inom kolesterolsänkande öl. I samtliga fall har LU Innovation System satsat några hundra tusen kronor för 10-20 procent av bolagen uppger innovationsdirektör Linus Wiebe.

Linus_Wiebe– Vi tittar över vår portfölj kontinuerligt och i dessa fall ser vi inte att de kommer bli tillväxtbolag där vi kan göra en bra exit, säger han till Rapidus.

Bland de sex nytillskotten i portföljen finns teknikbolaget Mistbase och Compacta, som utvecklar ett mobilt fläktsystem som ska hålla luften över operationsbord fri från virus och mikroorganismer. Inräknat uppföljningsinvesteringar har LU Innovation System satsat runt sex miljoner kronor i sina portföljbolag under 2015 uppger Linus Wiebe. Pengarna kommer bland annat från försäljning av delar av innehavet i de noterade bolagen A1M Pharma och OptiFreeze.

Som Rapidus berättade i höstas är Lunds universitets verksamhet för innovation och samverkan med samhället under rejäl omstöpning. Bland annat innebär det att LU Open skrotas helt medan LU Innovation System får ansvar för Venture Lab, som tidigare legat under Ekonomihögskolan.

– Det ger en ökad tydlighet i och med att vi får ansvaret för innovationsarbetet både gentemot forskare och studenter, säger Linus Wiebe.

LU Innovation Systems centrala anslag från universitet minskas samtidigt med 1,5 miljoner kronor, men det kompenseras av att anslagen direkt från utbildningsdepartementet höjs med 1,7 miljoner uppger Linus Wiebe. LU Innovation System har en totalbudget på 30 miljoner kronor och sysselsätter ett 20-tal anställda.

Erik Olausson

Under 2015 gick Lunds universitets holdingbolag LU Innovation System in som delägare i sex forskningsavknoppningar. Samtidigt ger ledningen upp hoppet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.