måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Medeonföretag tar plats i nytt labbsamarbete med Malmö högskola

Genom ett nytt samarbete med Malmö högskola ställs delar av högskolans labbplatser till Medeons förfogande. Hittills har två inkubatorbolag installerat sig i lokalerna, som ligger på Medeon-området.

Samarbetet är en del av projektet Open Lab som initierats av Malmö högskolas forskningscenter Biofilms. Projektet riktar sig till företag inom life science, materialvetenskap och kemi som är i behov av labbplats.

Victoria_Rydegård– Vi har i första skedet tillgång till ett labb, där det finns sex platser. Tanken är att fylla dem först och sedan bygga ut med ytterligare labb efter hand, säger Victoria Rydengård, projektkoordinator på Medeon.

Omkring 60 bolag sitter i dag på Medeon varav 29 i inkubatorn.

Ett av de bolag som nyligen flyttat in på Medeon och som även hyr labbplats är Innoscentia. Bioteknikbolaget grundades 2015 och har sedan dess knutit till sig samarbetspartners som förpackningstillverkaren Flextrus och livsmedelsproducenten Atria Scandinavia.

Bolagets sensorteknik för detektion av flyktiga gaser baseras på Lundaforskaren Martin Olssons upptäckt som registrerar nedbrytningsprocessen i livsmedel och upptäcker bakteries restprodukter, bakteriemetaboliter. Bläck i sensoretiketten ändrar färg när metaboliter binder till ytan.

Erik Lindberg– Vi satsar på att ha en första prototyp under våren eller sommaren och sen en färdig prototyp i augusti, säger medgrundare Erik Lindberg till Rapidus.

Utöver initialt stöd från LU Innovation System har Innoscentia finansierats med strax över en miljon kronor från Vinnova. Styrelseordförande är sedan i somras Kent Lörd, teknisk chef på etikettföretaget Linerless i Höganäs.

Ytterligare ett nytt tillskott i företaget är Rambabu Atluri, som tidigare arbetat på Stockholmsbaserade Nanologica. Han är även grundare av nanoteknikbolaget Infingent, det andra Medeonbolaget som nyttjar labbplats.

Emily Binks

Genom ett nytt samarbete med Malmö högskola ställs delar av högskolans labbplatser till Medeons förfogande. Hittills har två inkubatorbolag installerat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.