onsdag 6 december 2023

inloggad som

Medeonföretag tar plats i nytt labbsamarbete med Malmö högskola

Genom ett nytt samarbete med Malmö högskola ställs delar av högskolans labbplatser till Medeons förfogande. Hittills har två inkubatorbolag installerat sig i lokalerna, som ligger på Medeon-området.

Samarbetet är en del av projektet Open Lab som initierats av Malmö högskolas forskningscenter Biofilms. Projektet riktar sig till företag inom life science, materialvetenskap och kemi som är i behov av labbplats.

Victoria_Rydegård– Vi har i första skedet tillgång till ett labb, där det finns sex platser. Tanken är att fylla dem först och sedan bygga ut med ytterligare labb efter hand, säger Victoria Rydengård, projektkoordinator på Medeon.

Omkring 60 bolag sitter i dag på Medeon varav 29 i inkubatorn.

Ett av de bolag som nyligen flyttat in på Medeon och som även hyr labbplats är Innoscentia. Bioteknikbolaget grundades 2015 och har sedan dess knutit till sig samarbetspartners som förpackningstillverkaren Flextrus och livsmedelsproducenten Atria Scandinavia.

Bolagets sensorteknik för detektion av flyktiga gaser baseras på Lundaforskaren Martin Olssons upptäckt som registrerar nedbrytningsprocessen i livsmedel och upptäcker bakteries restprodukter, bakteriemetaboliter. Bläck i sensoretiketten ändrar färg när metaboliter binder till ytan.

Erik Lindberg– Vi satsar på att ha en första prototyp under våren eller sommaren och sen en färdig prototyp i augusti, säger medgrundare Erik Lindberg till Rapidus.

Utöver initialt stöd från LU Innovation System har Innoscentia finansierats med strax över en miljon kronor från Vinnova. Styrelseordförande är sedan i somras Kent Lörd, teknisk chef på etikettföretaget Linerless i Höganäs.

Ytterligare ett nytt tillskott i företaget är Rambabu Atluri, som tidigare arbetat på Stockholmsbaserade Nanologica. Han är även grundare av nanoteknikbolaget Infingent, det andra Medeonbolaget som nyttjar labbplats.

Emily Binks

Genom ett nytt samarbete med Malmö högskola ställs delar av högskolans labbplatser till Medeons förfogande. Hittills har två inkubatorbolag installerat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad