tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Tyska elregler drar ner Airec

Osäkerhet på den tyska elmarknaden drar ner omsättningen för Malmöbaserade Airec, som utvecklar värmeväxlare. Men på hemmaplan testar Hemköp bolagets teknik och en kapitalinjektion ska ge ny fart.

En stor del av malmöbolaget Airecs omsättning kommer från försäljning av teknik för kombinerade el- och värmepannor till tyska flerfamiljshus. Bland andra använder Viessmann och Bosch deras plattvärmeväxlare. Under 2015 har den tyska marknaden präglats av osäkerhet kring framtida elpriser, vilket har lett till att marknaden sjunkit över 50 procent.

Airec räknar därför med att omsättningen för 2015 har minskat med knappt 10 procent, jämfört med 2014 då man landade på 32 miljoner kronor. Även resultatet kommer bli sämre än 2014.

– Men nu har det kommit nya regler, som har stabiliserat marknaden och tagit bort oron. Vi räknar med att komma tillbaka igen under 2016, säger vd Sven Persson till Rapidus.

Samtidigt tar Airec nu in 9 miljoner kronor i en andra omgång av den nyemission som beslutades förra året, och som Rapidus har skrivit om. Tidigare har de fått 10 miljoner från EUs Horizon 2020 för kommersialisering av sin plattvärmeväxlare i aluminium, som enligt företaget minskar energiförbrukningen vid luftkylning.

Under våren påbörjas arbetet med att kommersialisera värmeväxlarvarianten för kyldiskar, Airlight. Produkten fälttestas just nu på Hemköp i Göteborg.

Parallellt pågår arbetet med att få ut Airecs teknologi i nya applikationer. Däri ingår flera projekt med asiatiska och europeiska bolag, som är världsledande inom sina respektive nischer.

– Vi jobbar mest i projekt med mycket stora bolag. Vi är med i en handfull projekt där målsättningen är att kommersialisera Airec teknik, genom att integrera värmeväxlarna i deras produkter. Men eftersom det är stora projekt tar det tre till fem år, säger Sven Persson.

Ledande investerare i Airec är tyska Innogy Venture Capital. Sven Persson, Industrifonden och Teknoseed är övriga stora ägare. Airec sysselsätter i nuläget 13 anställda varav mer än hälften arbetar med forskning och utveckling. Rekrytering pågår för att anställa ytterligare två personer.

Olof Peterson

Osäkerhet på den tyska elmarknaden drar ner omsättningen för Malmöbaserade Airec, som utvecklar värmeväxlare. Men på hemmaplan testar Hemköp bolagets teknik och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.