torsdag 3 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tyska elregler drar ner Airec

Osäkerhet på den tyska elmarknaden drar ner omsättningen för Malmöbaserade Airec, som utvecklar värmeväxlare. Men på hemmaplan testar Hemköp bolagets teknik och en kapitalinjektion ska ge ny fart.

En stor del av malmöbolaget Airecs omsättning kommer från försäljning av teknik för kombinerade el- och värmepannor till tyska flerfamiljshus. Bland andra använder Viessmann och Bosch deras plattvärmeväxlare. Under 2015 har den tyska marknaden präglats av osäkerhet kring framtida elpriser, vilket har lett till att marknaden sjunkit över 50 procent.

Airec räknar därför med att omsättningen för 2015 har minskat med knappt 10 procent, jämfört med 2014 då man landade på 32 miljoner kronor. Även resultatet kommer bli sämre än 2014.

– Men nu har det kommit nya regler, som har stabiliserat marknaden och tagit bort oron. Vi räknar med att komma tillbaka igen under 2016, säger vd Sven Persson till Rapidus.

Samtidigt tar Airec nu in 9 miljoner kronor i en andra omgång av den nyemission som beslutades förra året, och som Rapidus har skrivit om. Tidigare har de fått 10 miljoner från EUs Horizon 2020 för kommersialisering av sin plattvärmeväxlare i aluminium, som enligt företaget minskar energiförbrukningen vid luftkylning.

Under våren påbörjas arbetet med att kommersialisera värmeväxlarvarianten för kyldiskar, Airlight. Produkten fälttestas just nu på Hemköp i Göteborg.

Parallellt pågår arbetet med att få ut Airecs teknologi i nya applikationer. Däri ingår flera projekt med asiatiska och europeiska bolag, som är världsledande inom sina respektive nischer.

– Vi jobbar mest i projekt med mycket stora bolag. Vi är med i en handfull projekt där målsättningen är att kommersialisera Airec teknik, genom att integrera värmeväxlarna i deras produkter. Men eftersom det är stora projekt tar det tre till fem år, säger Sven Persson.

Ledande investerare i Airec är tyska Innogy Venture Capital. Sven Persson, Industrifonden och Teknoseed är övriga stora ägare. Airec sysselsätter i nuläget 13 anställda varav mer än hälften arbetar med forskning och utveckling. Rekrytering pågår för att anställa ytterligare två personer.

Olof Peterson

Osäkerhet på den tyska elmarknaden drar ner omsättningen för Malmöbaserade Airec, som utvecklar värmeväxlare. Men på hemmaplan testar Hemköp bolagets teknik och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.