fredag 14 februari 2025

inloggad som

Sol Voltaics tar in bryggfinansiering på 44 miljoner…

Förra veckan kunde Rapidus avslöja att Energimyndigheten var på väg att skjuta till ett tvåsiffrigt miljonbelopp till nanoteknikbolaget Sol Voltaics i Lund. Den slutliga finansieringsrundan är på 44 miljoner kronor – men ändå bara en försmak av vad bolaget planerar för.

22 miljoner står Energimyndigheten medan den tunga ägarskaran skjuter till resten. Pengarna motsvarar vad Sol Voltaics använde upp under 2014.

Erik Smith– Det här handlar om en bryggfinansiering från investerarna i vänta på att andra kapitaltillskott skulle bli klara. Nu har vi fått bidraget från Energimyndigheten och kommer inleda diskussionerna med ägarna om en större finansieringsrunda, säger vd Erik Smith till Rapidus.

Han räknar även med tillskott framöver som är mer av bidrags-karaktär. Utöver Energimyndighetens stöd har Sol Voltaics nyligen säkrat 2,3 miljoner euro genom två EU-projekt.

Sol Voltaics utökade under sommaren lokalytan i Active Biotech-huset i Lund från 600 till 1.000 kvadratmeter för att få plats att utveckla sin produktion av nanotrådar. Trådarna skapas i en patenterad gasprocess kallad Aerotaxy och överförs till en ogenomskinlig platsfilm som draperas över solceller. Mätningar har visat att verkningsgraden därmed kan öka från 16 till 27 procent.

Processen är komplicerad och enligt Erik Smith kommer det fortfarande dröja runt tre år innan produkten kan vara ute på marknaden. Men tekniken testas just nu hos globala spelare inom materialproduktion och solcellstillverkning, uppger han.

– Vår produkt kommer användas av industripartner i liten skala mot slutet av nästa år, säger Erik Smith.

Sol Voltaics är en avknoppning från Lunds universitets nanometerforskning och har ett 30-tal anställda. Bland ägarna finns Industrifonden, Nano Future Invest och Wallenbergarnas Foundation Asset Management.

Erik Olausson

Förra veckan kunde Rapidus avslöja att Energimyndigheten var på väg att skjuta till ett tvåsiffrigt miljonbelopp till nanoteknikbolaget Sol Voltaics […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Sib Solutions siktar på break-even

    Logistikteknikbolaget Sib Solutions i Lund får fortsatt förtroende av lastbilsjätten Scania som deltagit i en nyemission som ska gå till fortsatt tillväxt. Målet är att nå break-even i år.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Lindab tar mångmiljonsmäll för Östeuropa-exit

    Ventilationsbolaget Lindab, med huvudkontor i Förslöv utanför Båstad, lägger ner affärsområdet Profile Systems i Östeuropa. Anledningarna är dålig betalningsvilja, höga driftskostnader och hård prispress. Uttåget kostar bolaget hundratals miljoner kronor.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lindab kapar 180 tjänster

    Den svaga byggkonjunkturen ställer till det för Lindab. Ventilationsbolaget drar i handbromsen för att stärka lönsamheten och anpassa de fasta kostnaderna. Det innebär att 180 heltidstjänster ryker.