lördag 23 november 2024

inloggad som

Hövding säkrar 48 miljoner inför börsnotering

Teknikbolaget Hövding är på väg till börsen. Till sommaren ska bolaget listas på First North och inför det genomför ledningen en nyemission på 60 miljoner kronor. Drygt 80 procent är redan säkrade av gamla och nya ägare, uppger vd Fredrik Carling för Rapidus.

Sedan starten har över 130 miljoner kronor investerats i den självuppblåsande cykelhjälmen Hövding från tunga ägare som Industrifonden och LMK Industri. Trots massiv medieuppmärksamhet världen över har försäljningen aldrig riktigt tagit fart och de nya pengarna ska framförallt gå till att öka marknadsförings- och försäljningsinsatserna.

Hövding lanserade sin hjälm i Japan för några månader sedan. Men intäkterna kommer i dag främst från nordeuropeiska marknader som Tyskland, England och Sverige.

fredrik carling mindre− Vi finns i dag i butiker i 15 länder. Det handlar både om att öka försäljningen i de länderna och titta på nya. Vi får ständiga förfrågningar från världens alla hörn, säger Fredrik Carling till Rapidus.

Varför väljer ni att gå till börsen?

− Det kändes som bra tajming nu med ett gynnsamt klimat. De stora ägarna kände också att det skulle gynna hövding att få in fler ägare i bolaget.

Malmöbaserade Hövding har i dag 21 anställda. Under vintern lämnade de båda grundarna Anna Haupt och Terese Alstin den operativa verksamheten efter meningsskiljaktigheter om bolagets strategi. Men planerna på börsintroduktion har inte spelat in i de avhoppen, enligt Fredrik Carling.

− Nej, det har inte varit någon faktor i diskussionerna, säger han.

I början på maj ska Hövding formellt klubba planerna på nyemission och börsintroduktion vid en bolagsstämma.

Erik Olausson

Teknikbolaget Hövding är på väg till börsen. Till sommaren ska bolaget listas på First North och inför det genomför ledningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • LMK investerar i fjällen

    Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.