fredag 10 maj 2024

inloggad som

Hövding säkrar 48 miljoner inför börsnotering

Teknikbolaget Hövding är på väg till börsen. Till sommaren ska bolaget listas på First North och inför det genomför ledningen en nyemission på 60 miljoner kronor. Drygt 80 procent är redan säkrade av gamla och nya ägare, uppger vd Fredrik Carling för Rapidus.

Sedan starten har över 130 miljoner kronor investerats i den självuppblåsande cykelhjälmen Hövding från tunga ägare som Industrifonden och LMK Industri. Trots massiv medieuppmärksamhet världen över har försäljningen aldrig riktigt tagit fart och de nya pengarna ska framförallt gå till att öka marknadsförings- och försäljningsinsatserna.

Hövding lanserade sin hjälm i Japan för några månader sedan. Men intäkterna kommer i dag främst från nordeuropeiska marknader som Tyskland, England och Sverige.

fredrik carling mindre− Vi finns i dag i butiker i 15 länder. Det handlar både om att öka försäljningen i de länderna och titta på nya. Vi får ständiga förfrågningar från världens alla hörn, säger Fredrik Carling till Rapidus.

Varför väljer ni att gå till börsen?

− Det kändes som bra tajming nu med ett gynnsamt klimat. De stora ägarna kände också att det skulle gynna hövding att få in fler ägare i bolaget.

Malmöbaserade Hövding har i dag 21 anställda. Under vintern lämnade de båda grundarna Anna Haupt och Terese Alstin den operativa verksamheten efter meningsskiljaktigheter om bolagets strategi. Men planerna på börsintroduktion har inte spelat in i de avhoppen, enligt Fredrik Carling.

− Nej, det har inte varit någon faktor i diskussionerna, säger han.

I början på maj ska Hövding formellt klubba planerna på nyemission och börsintroduktion vid en bolagsstämma.

Erik Olausson

Teknikbolaget Hövding är på väg till börsen. Till sommaren ska bolaget listas på First North och inför det genomför ledningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.