onsdag 20 november 2024

inloggad som

Fler härliga 34:or 2024

På torsdag den 7 november firar vi 34:orna 2024 tillsammans med PwC. Här följer tolv av de heta företag som vi utsett och som grundats och drivs av entreprenörer som är max 34 år.

Vi listar entreprenörsbolagen utan någon inbördes rangordning. I de fall det finns flera medgrundare som är under 35 år listar vi allihop under samma punkt. Därför kan det hända att vi listar fler än 34 personer sammanlagt.

Garn Invest
Bakom Lundabaserade investeringsbolaget Garn Invest finns grundarna Eric Thysell (31) och Oskar Britting (32), båda med bakgrund på e-handelsjätten Cdon. Bolaget investerar i e-handelsrelaterade bolag som fastighets-, logistik- och teknikbolag samt återförsäljare. I styrelsen finns Göran Hedbys, före detta divisionschef på Alfa Laval, David Olhed och Mikael Olander från e-handelsbolaget BHG Group samt David Silvesjö från fastighetsbolaget Catena. Under 2024 har bolaget gjort en nyemission på 100 miljoner kronor och därefter gjort sina första investeringar, i bland annat Lindex Group och e-handelsbolaget Pierce Group. Nyligen offentliggjordes också att Garn Invest gått in i valberedningen för Pierce Group.

Foodtel
Hetch-bolaget Foodtel (Tidigare Sustainable Food Waste) har utvecklat en app som beräknar nytt bäst före-datum för kylda livsmedel som utsatts för en temperaturavvikelse. Därigenom hjälper den livsmedelsföretag att minska matsvinnet. Jacob Petersson (23) och Nazih Hazime (23) är entreprenörerna bakom bolaget, som 2023 vann årets miljöpris i Helsingborg. I år har de tagit in drygt 13 miljoner euro i en runda ledd av Axel Johnsons FoodBridge. Förutom tidigare investerare gick också Apsis-grundaren Anders Frankel med i rundan, som samtidigt blev styrelseordförande.

Cirkulär
Eric Öste (32) och hans bolag Cirkulär utvecklar en fermenteringsteknik för att både kapa energikostnaderna för industriföretag och ta fram högkvalitativt proteinfoder. Bolaget har under det senaste året byggt och använt en pilotanläggning för sin fermenteringsprocess i Bromölla, och bolaget känner sig nu redo att projektera för en fullskalig anläggning. Förhandlingar med foderproducenter pågår, samtidigt som projektet med att utveckla just den här anläggningen också behöver få in mellan 35-43 miljoner euro, vilket man hoppas ha slutfört under första kvartalet nästa år. Även moderbolaget Cirkulär, ska under samma period plocka in minst fem miljoner euro för att fortsätta sin utveckling och stärka framför allt marknadsföring och försäljning.

Bookboost
Minc-bolaget Bookboost, som utvecklat en digital plattform för att hantera bokningar och kundkommunikation i hotellbranschen fortsätter att växa. Bolaget grundades 2017 av Willem Rabsztyn (32) och Daan de Bruijn och har hittills valt att rikta in sig på mellanstora hotellkedjor. Bolaget växer och används i ett 30-tal länder. Ny viktig kund är hotellkedjan Puro Hotels, som är stora i framför allt Polen.

Allight International
I mars berättade Rapidus att Malmöbolaget Allight International, som tillverkar ljussystem för tvåhjulsfordon, planerade för en möjlig börsnotering vid en lyckad investeringsrunda. IPO-planerna har för tillfället lagts på is, samtidigt som ett pressat bolag försöker stänga den utdragna investeringsrundan på 4,5 miljoner kronor. Den är nödvändig för att färdigställa sin ljusprodukt och påbörja försäljning.

– Egentligen är vi inne i en ganska spännande fas, då vi är så nära en produktlansering som ska börja generera intäkter åt oss. Vi har det senaste året också säkrat fyra nya patent i bland annat USA, Japan, Indien och Mexiko, säger VD:n och medgrundare Aatu Keränen (29).

Utan finansieringen står bolaget inför ett vägval kring hur man ska fortsätta.

– Det är tuffa ekonomiska tider, men vi tittar på olika alternativ på hur vi kan gå framåt. Trots att vi är ett ungt bolag har vi en mogen patentportfölj, med många samarbeten som väntar på vår produkt, så vi borde vara attraktiva för investerare, säger Aatu Keränen.

Prolevi Bio
Smile-bolaget Prolevi Bio, där medgrundaren Sahil Gupta (34) är vd, utvecklar en ny behandlingsmetod för hypotyreos, en sjukdom i sköldkörteln. Bolaget har just slutfört kliniska studier där deras teknologi kunnat valideras. På sin fortsatta väg mot att ta metoden till marknaden genomför de en investeringsrunda för att kunna finansiera fas 1-studier. I styrelsen, och som investerare samt medgrundare, finns också Kushagr Punyani (33) som även grundat Spermosens och Diagonal Bio.

Spermosens
Kushagr Punyani (33) är medgrundare till Spermosens som har tagit fram en produkt som snabbt kan analysera spermiekvalitet. Bolaget kämpar med en lågt stående aktiekurs, och är i behov av kapital. I oktober 2024 meddelade bolaget att de genomför en företrädesemission på cirka 22,7 miljoner kronor för att kunna fortsätta sin utveckling. Kushagr Punyani är också medgrundare till noterade Diagonal Bio, Prolevi Bio och vattenreningsföretaget Avsalt.

Spermosens var en av topp 5 i listan i fjol. Kämpa, säger Rapidus.

IO-dit
Maria Martinez (32) och Fernando Carrasco (32) är grundarna till IO-dit och bevattningssensorn Agro-DIT. Bolaget, vars tjänst lanseras i mars nästa år, knyter just nu kunder till sig – huvudsakligen golfklubbar.

– Golfklubbarna förstod precis vad vår produkt kunde göra för dem, eftersom de redan gör jobbet manuellt varje dag, berättar Maria Martinez.

Bolaget siktar på att ha installerat sensorer på drygt 100 golfbanor i Sverige och Spanien under nästa år. Bokskogens GK och Österlens GK är två klubbar som redan har sensorerna i marken. Under hösten öppnar de en investeringsrunda med målet om att plocka in mellan 500 000 kronor och en miljon kronor.

Inimini
Malmöföretaget Inimini startades våren 2020 av Maja Vallinder (31) och Josefin Runquist med idén att genom e-handel göra det lika enkelt att köpa begagnade barnkläder som att köpa nya. Förra året fick Inimini napp i SVT:s Draknästet, och hamnade på topp fem i 34:listan. Bolaget har sedan dess fortsatt sin företagsresa positivt. I sina nya 1200 kvadratmeter stora lokaler på Bulltofta i Malmö utvecklar de en AI-lösning för att effektivisera fotograferingen i sin e-handel, och ser ut att återigen nästan dubblera sin omsättning och börjar därmed närma sig lönsamhet.

Pembio
Lundabolaget Pembio, grundat av Abtin Janinejad (30) och Johan Flodgren ser ”spelifiering” som nyckeln till framgång. Deras app är byggd kring idén om att ”spelifiera” målsättning och planering i arbetsvardagen för ökat engagemang och ökad produktivitet. Den lanserades 2023 och har fler än 10 000 användare. Under 2024 har man tagit in 3 miljoner kronor från investerare, och förbereder sig just nu för att öppna en större runda. Abtin Janinejad fick som grundare av Entowork pris som Årets unga entreprenör Syd 2017 av Founders Alliance.

Visslan
Daniel Vaknine (23) och Måns Skogman (23) lanserade visselblåsartjänsten Visslan hösten 2021, lagom till att visselblåsarlagen ändrades i slutet av 2023. Den innebar att även medelstora företag, de med 50 till 249 anställda, omfattas av krav på visselblåsartjäns. Under 2023 dubblerade bolaget sin omsättning och har i år fortsatt att växa. Idag har de mer än 300 kunder, bland några kan nämnas Kivra, Akavia – och Kungahuset.

Tekinn
Fredrik Jonsson (34) är medgrundare till foodtechföretaget Tekinn. Företaget har utvecklat en fermenteringsteknik för att ta tillvara på restprodukter från livsmedels- och jordbruksindustrierna. Fermenteringen frigör proteiner, fibrer och andra näringsämnen som gör resterna antingen direkt ätbara eller redo för förädling. Tillsammans med branschaktörer har bolaget flera pilotprojekt igång. Planen är att licensiera ut tekniken till producenter inom industrin verksam inom livsmedel, foder och jordbruk, samt utvecklare av aktiva ingredienser inom hudvård och prebiotika. I början på nästa år kommer den första produkten där producenten använt Tekinns teknik ut på marknaden, och då handlar det om kosttillskott.

Julia Fryklund

På torsdag den 7 november firar vi 34:orna 2024 tillsammans med PwC. Här följer tolv av de heta företag som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • 34:orna: De är årets topp fem

    Igår hyllades ungt entreprenörskap när Rapidus bjöd in till 34-gala. Kvällen präglades av nya möten, delade erfarenheter – och förstås prisutdelning när listans topp fem äntligen avslöjades.

  • 34:orna 2024 – Hela listan

    Årets lista med Rapidus 34:or är klar. På torsdagen den 7 november hyllades de alla. Här är hela listan med de entreprenörer som är max 34 år och som Rapidus tycker är Skånes mest intressanta just nu.

  • Härliga mingelbilder

    Rapidus unga entreprenörer fick sig ett powermingel vid årets 34-gala. Här kunde de frottera sig med bankfolk, rekryterare, jurister och många fler där nyttan är ömsesidig. Och inte minst kunde 34:orna träffas sinsemellan och utbyta erfarenheter. Här är mingelbilderna.

  • Ännu fler härliga 34:or 2024

    Idag den 7 november firar vi 34:orna 2024. Här följer de tolv kvarvarande 34:or som vi hittills inte presenterat i år. Vilka som blir topp fem får du veta i morgon.

  • Acorai efterlyser svenska pengar

    Medicinteknikbolaget Acorai i Helsingborg har via nyemissioner fått in 90 miljoner kronor i år, främst från utländska investerare. Ännu mer […]

  • Han förkortar tiden i röret

    Magnetröntgen är ett av sjukvårdens bästa redskap för att ställa diagnos på en patient. Men så är den också dyr. Och scanningen tar tid. Med ny teknik vill Erik Jacobsson scanna snabbare – och rädda liv.

  • Skånska utmanarna på frukostbordet

    En flingsugen men diabetessjuk pappa fick två kompisar att börja tillverka flingor hemma i köket. Nu skalar de upp tillverkningen och siktar på miljonomsättning.

  • Zerotude ska göra röda byggnader gröna

    Renoveringar är ett måste om fastighetsägare ska kunna möta EU:s krav på byggnaders energieffektivitet. Maximilian Deiters (32) är medgrundare till Zerotude, som visar hur fastighetsägare smartast renoverar sitt bestånd.

  • Pifa tar e-handel till partihandeln

    Pifa är bolaget bakom partihandel.se, ett affärs- och lagerhanteringssystem som vänder sig till partihandlare och grossister. Med nyinkommet kapital ska bolaget växa och dubbla omsättningen. Nu vill Jeremias Hillerberg (31) utveckla partihandlarnas bästa e-handelstjänst.

  • Digitala labb låter elever testa mer

    Få skolämnen behöver så många praktiska inslag som kemi, fysik och biologi. Lundabolaget Edda Knowledge tänjer på gränserna för vad som är möjligt att göra på lektionerna.