fredag 6 december 2024

inloggad som

Han förkortar tiden i röret

|  
|  

Magnetröntgen är ett av sjukvårdens bästa redskap för att ställa diagnos på en patient. Men så är den också dyr. Och scanningen tar tid. Med ny teknik vill Erik Jacobsson scanna snabbare – och rädda liv.

– Vi ökar hastigheten på kameran med tio gånger. Det är kanske den största händelsen i diagnostikervärlden, säger Erik Jacobsson (32), medgrundare till medtechbolaget Corsmed, en av Rapidus 34:or.

Magnetröntgen används inom sjukvården för att diagnosticera olika sjukdomar och tillstånd i kroppen. Patienten ligger på en brits som förs in i ett rör, i vilken scanningen utförs. Processen ger en djupgående bild av kroppens ben, vävnader och mjukdelar. Det är en av de mest precisa diagnostiska hjälpmedlen som finns att tillgå. Men utrustningen kräver både tid och pengar. I genomsnitt tar en helkroppsscanning 50 minuter att genomföra – och att ligga blickstilla instängd i ett litet rör är inget angenämt för någon.

– De allra flesta blir klaustrofobiska att ligga i den där, för barn brukar det vara särskilt svårt, berättar Erik Jacobsson.

Men det är i första hand inte patientupplevelsen som sådan Erik Jacobsson och hans medgrundare vill förbättra. Det är diagnostiken.

– Det behöver bli billigare att utföra preventiv sjukvård i stor skala. MR är den bästa modaliteten, men den är dyr och det är långa köer till MR-kamerorna. Det betyder att många patienter får sin behandling senare, ibland med resultatet att någon går bort, säger Erik Jakobsson

Bolaget grundades i Lund 2019 av Erik Jacobsson och forskarna Christos Xanthis och Anthony Aletras. Forskning från Lunds universitet är grunden i bolaget, som idag vuxit till ett 20-tal anställda placerade i tolv olika länder över hela Europa.

Bland investerarna i bolaget finns, förutom LU Holding, en av hjärnorna bakom Spotify, Andreas Ehn, Dropbox medgrundare Arash Ferdowsi och den svenska privatinvesteraren Gerhard Dal.

Nu arbetar bolaget för fullt med paketeringen av sin mjukvara, den som Erik Jacobsson framhåller som den största händelsen inom diagnostiken. Målsättningen är att kunna lansera en produkt som gör att det går tio gånger så snabbt, men testerna visar än så länge att det kan gå snabbare än så.

– När vi testar idag så gör vi en scanning som vanligtvis tar 40 till 50 minuter på tre minuter, säger Erik Jacobsson.

MR-scanningen består av två element: datainsamlingen och rekonstruktionen av datan. Corsmed har utvecklat en ny rekonstruktionsteknik som möjliggör en betydligt snabbare datainsamling. När mjukvaran lanseras är inte klart, men nästa år kommer ägnas åt att paketera mjukvaran som produkt och låta kunderna testköra den.

Hittills har bolaget främst blivit känt för sitt simuleringsprogram som låter sjuksköterskor och annan vårdpersonal att träna på att köra MR-kameran. Precis som piloter övar på att flyga i en simulator.

– Att köra en MR-kamera är ett handarbete. Ju bättre du kör, desto bättre kvalitet blir det på bilden. Det behövs träning, vilket personalen inte kan göra när MR-utrustningen är så dyr och svårtillgänglig, säger Erik Jacobsson.

Bland viktiga kunder finns NHS i Storbritannien, men också universitet över hela världen, inte minst i USA. Omsättningen låg förra året på drygt 11 miljoner kronor, och ser ut att landa där även i år.

Julia Fryklund

Magnetröntgen är ett av sjukvårdens bästa redskap för att ställa diagnos på en patient. Men så är den också dyr. Och scanningen tar tid. Med ny teknik vill Erik Jacobsson scanna snabbare – och rädda liv.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad