fredag 6 december 2024

inloggad som

Acorai efterlyser svenska pengar

|  
|  

Medicinteknikbolaget Acorai i Helsingborg har via nyemissioner fått in 90 miljoner kronor i år, främst från utländska investerare. Ännu mer pengar kommer att behövas. Grundaren och vd:n Filip Peters hoppas på svenska pengar.

Rapidus utnämner Acorai till en av årets 34:or. Bolaget utvecklar utrustning för mätning av trycket inne i hjärtats kamrar, men utanför kroppen, så kallad icke-invasiv mätning. Bolaget grundades av Filip Peters (32), Jakob Gelberg (33) och Kasper Bourdette (33).

De totalt 8,5 miljoner dollar som bolaget rest i år har använts för att genomföra en stor patientstudie. Resultatet kommer att börja presenteras under nästa år, men grundare och vd Filip Peters är redan positiv till utfallet.

–Nu kan vi bygga färdigt vår produkt utifrån ett maskininlärningsperspektiv, säger Filip Peters.

Studien har utförts med 1 600 patienter i sex länder, hälften i USA, för att kunna utveckla en produkt som inte bara baseras på svenska patientdata.

Årets första runda, som stängdes i januari, leddes av den amerikanska investeringsfonden Solardis Health Ventures, medan en andra runda i augusti enbart innehöll kapital från Europeiska innovationsrådets fond, EIC Fund. Fonden har meddelat att den är redo att investera 70 miljoner till – så länge det finns en annan ledinvesterare som matchar. Filip Peters skulle gärna se att det är på hemmaplan de kan hitta investerare.

– Det hade varit kul om det var en svensk investerare som ville gå in, säger Filip Peters.

När nästa runda blir, och hur stor den är, har bolaget inte klart för sig ännu. Acorai är bland annat med i Medtech Innovator, ett acceleratorprogram som drivs tillsammans med the American Heart Association, och har täta dialoger med FDA, den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, genom deras TAP Pilot Program. Det är FDA som ställer krav på produkten innan den kan lanseras på den amerikanska marknaden.

– Antingen genomför vi en större runda, eller en lite mindre på ungefär 5 miljoner dollar, för att få FDA:s godkännande, säger Filip Peters.

Den globala affärsinriktningen till trots, det är i Skåne Acorai utvecklas. Under året har bolaget valt att centralisera sin organisation till Helsingborg, där en stor del av de 20 medarbetarna sitter tillsammans på företagsinkubatorn Hetch.

– Vi har insett att vid en viss storlek så blir det svårt att driva organisationen framåt, så det är viktigt att sitta nära ingenjörerna, säger Filip Peters.

Julia Fryklund

Medicinteknikbolaget Acorai i Helsingborg har via nyemissioner fått in 90 miljoner kronor i år, främst från utländska investerare. Ännu mer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad