torsdag 7 november 2024

inloggad som

Zerotude ska göra röda byggnader gröna

|  
|  

Renoveringar är ett måste om fastighetsägare ska kunna möta EU:s krav på byggnaders energieffektivitet. Maximilian Deiters (32) är medgrundare till Zerotude, som visar hur fastighetsägare smartast renoverar sitt bestånd.

Du har säkert sett en och annan energideklaration, som hänger i trappuppgångar och visar hur energieffektiv en byggnad är. Den har en skala från A till G, från grön till röd. 70 procent av alla byggnader i Europa är längst ner på skalan, det vill säga orange och röda. Men sedan nya direktiv kommit från EU ska alla byggnader kunna visa upp en grön deklaration senast år 2050.

– Det är mycket som ska göras de kommande åren, berättar Maximilian Deiters, som tillsammans med Ricardo Bernardo, avdelningsföreståndare på LTH:s avdelning för energi- och byggnadsdesign, är grundare av Zerotude.

I Sverige har Boverket i uppdrag att utreda hur EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda (EPBD) ska vara en del av svensk lagstiftning, och vilka konsekvenser det får i Sverige. Senast i maj 2026 ska lagen ha trätt i kraft. Även EU:s direktiv om energieffektivitet (EED), påverkar hur fastighetsägare behöver agera.

För fastighetsägare är en av de stora utmaningarna att prioritera hur de ska göra omställningen. Vilken renovering ger egentligen störst effekt, och hur mycket kostar den? I dagsläget krävs det att en energikonsult fysiskt besöker varje byggnad som ska analyseras, och sedan sammanställer den analysen med annan data, och börjar räkna på kostnader kopplat till insatsen. Zerotude har automatiserat den processen.

– Vi kan hjälpa en fastighetsägare att prioritera sin budget per kvarter, stad eller i hela landet. Vår modell är unik i att ta fram det, säger Maximilian Deiters.

Zerotude erbjuder en digital 3D-modell av ett helt fastighetsbestånd, som med hjälp av AI och användarinformation beräknar prestanda. Med denna analys presenteras kostnadseffektiva renoveringsförslag till fastighetsägaren.

Det finns andra bolag som gör liknande analyser, men de saknar ett antal viktiga datapunkter, menar Maximilian Deiters, vilket gör att befintliga lösningar främst fokuserar på att visualisera energiförbrukningen. Zerotude kan däremot, genom sin AI-modell, ge en prognos om en byggnads status, och kan därmed identifiera byggnader med hög potential.

Att behöva renovera är sällan något en fastighetsägare tycker är särskilt kul, men är alltså en nödvändighet om man vill fortsätta vara en aktör på fastighetsmarknaden.

– Energi är ett hett ämne, där lösningar som AI-styrning ger snabb avkastning. Dock sker 70 procent av energiförlusten i en fastighet genom tak, fasad, fönster och ventilation, så det krävs tunga renoveringar för att nå EU-målen, och det är det vi fokuserar på, säger Maximilian Deiters.

Bolaget har just stängt sin första investeringsrunda, där de tagit in drygt sju miljoner kronor. Bland investerarna finns Skåne Ventures och Hypergene-grundarna Per Hidenius och Per Engwall. 

Under 2025 ser de omvärldsfaktorer som talar till deras fördel: den svenska lagstiftningen runt energikraven kommer att bli mer konkret, samtidigt som VA-taxor och fjärrvärmepriser ökar. Zerotude kommer att fokusera på att knyta fler kunder till sig, och ska gå från tre medarbetare i dag, till åtta vid slutet av 2025.

Julia Fryklund

Renoveringar är ett måste om fastighetsägare ska kunna möta EU:s krav på byggnaders energieffektivitet. Maximilian Deiters (32) är medgrundare till Zerotude, som visar hur fastighetsägare smartast renoverar sitt bestånd.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Ännu fler härliga 34:or 2024

    Idag den 7 november firar vi 34:orna 2024. Här följer de tolv kvarvarande 34:or som vi hittills inte presenterat i år. Vilka som blir topp fem får du veta i morgon.


  • Ännu fler härliga 34:or 2024

    Idag den 7 november firar vi 34:orna 2024. Här följer de tolv kvarvarande 34:or som vi hittills inte presenterat i år. Vilka som blir topp fem får du veta i morgon.

  • Acorai efterlyser svenska pengar

    Medicinteknikbolaget Acorai i Helsingborg har via nyemissioner fått in 90 miljoner kronor i år, främst från utländska investerare. Ännu mer […]

  • Fler härliga 34:or 2024

    På torsdag den 7 november firar vi 34:orna 2024 tillsammans med PwC. Här följer tolv av de heta företag som […]

  • Han förkortar tiden i röret

    Magnetröntgen är ett av sjukvårdens bästa redskap för att ställa diagnos på en patient. Men så är den också dyr. Och scanningen tar tid. Med ny teknik vill Erik Jacobsson scanna snabbare – och rädda liv.

  • Skånska utmanarna på frukostbordet

    En flingsugen men diabetessjuk pappa fick två kompisar att börja tillverka flingor hemma i köket. Nu skalar de upp tillverkningen och siktar på miljonomsättning.

  • Pifa tar e-handel till partihandeln

    Pifa är bolaget bakom partihandel.se, ett affärs- och lagerhanteringssystem som vänder sig till partihandlare och grossister. Med nyinkommet kapital ska bolaget växa och dubbla omsättningen. Nu vill Jeremias Hillerberg (31) utveckla partihandlarnas bästa e-handelstjänst.

  • Digitala labb låter elever testa mer

    Få skolämnen behöver så många praktiska inslag som kemi, fysik och biologi. Lundabolaget Edda Knowledge tänjer på gränserna för vad som är möjligt att göra på lektionerna.

  • Taxwize vill göra goda råd snabbare

    Skatterådgivarna kan se fram emot ett enklare arbetsliv. Detta tack vare Minc-företaget Taxwize, där grundaren Tim Schulz (33) är en av Rapidus 34:or.

  • AI-bolaget i Helsingborg mot lönsamhet

    Klang AI har nischat sig på transkribering och analyser av intervjuer. Efter mindre än två år är Helsingborgsbolaget på väg mot lönsamhet. Nästa år hoppas de dubbla omsättningen.

  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.