fredag 28 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Klockan tickar för skånska utsläppsmål

Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

Samhällets utsläpp av växthusgaser minskar i snabbare takt i Skåne än i Sverige som helhet. 2022 är det senaste året med tillgänglig statistik för utsläpp av växthusgaser på regionnivå i Sverige och Danmark. Under året minskade utsläppen i Skåne från föregående år med 6,8 procent, jämfört med 5 procent ner för riket som helhet. 

Det framgår av rapporten ”Vår framtid” som släpptes på torsdagsmorgonen. Rapporten är framtagen av Sparbanken Skåne i samarbete med Øresundsinstituttet. 

– Vi är en viktig aktör i den här omställningen och det är helt avgörande för oss som bank att förstå klimatomställningen och dess utmaningar och behov. Vi behöver styra kapitalet till hållbara investeringar, säger Sparbanken Skånes hållbarhetschef Patricia Håkansson.

Även i ett längre perspektiv har klimatutsläppen minskat snabbare i Skåne än i landet som helhet. Mellan 1990 och 2022 var minskningen 45 procent i Skåne, jämfört med 37 procent i riket. 

Men i en jämförelse över Öresund är det dock tydligt att Köpenhamnsområdet och Själland lyckats pressa klimatutsläppen ytterligare under 2022. Totalt sett minskade växthusgasutsläppen i Öresundsregionen med 8,5 procent under 2022.

Utsläppen av växthusgaser minskar alltså, men det är långt kvar för att nå de mål som satts upp. För att Skåne ska nå sitt eget klimatmål behöver utsläppen i länet minska med ytterligare 64 procent fram till 2030 räknat från 2022-års nivå. För att detta ska vara möjligt krävs det att de stora jättarna tar sitt ansvar. 

– Det är ett antal stora aktörer som påverkar Skånes utsläpp väldigt mycket. I rapporten listar vi de tio bolag som släppte ut mest koldioxid förra året, de står för en femtedel av Skånes utsläpp. För att nå de oerhört tuffa målen fram till 2030 så krävs det mycket av dessa bolag, säger Patricia Håkansson och fortsätter:

– Men de är duktiga och jobbar aktivt med dessa frågor för att klara omställningen. Exempelvis planeras infångning av koldioxid, Carbon Capture and Storage (CCS), på flera håll i Skåne. Andra åtgärder är att skapa nya och klimatneutrala processtekniker samt att byta engergikälla till bland annat biogas, grön vätgas och bioolja,. 
 
I topp på listan av bolag med mest utsläpp förra året ligger Sysav, Höganäs Sweden och Öresundskraft Kraft & Värme. Men det är inte bara bolagen som måste sätta fart på hållbarhetsarbetet om 2030-målen ska nås. 

– Det är många parametrar som är avgörande för om vi ska lyckas. Offentlig sektor är en möjliggöra för omställningen, politiken måste ta sitt ansvar och teknikutvecklingen spelar givetvis en roll i det här, säger Patricia Håkansson.

Skånes tio största utsläppare av växthusgaser:

Sysav
Höganäs Sweden
Öresundskraft Kraft & Värme
Norcarb Engineered Carbons
Nordic Sugar
Boliden Bergsöe
Perstorp Speciality Chemicals
Kemira Kemi
Landskrona Energi Kraft
Befesa Circular Alloys Sweden

Martin Linderoth

Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.