måndag 16 september 2024

inloggad som

Klockan tickar för skånska utsläppsmål

Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

Samhällets utsläpp av växthusgaser minskar i snabbare takt i Skåne än i Sverige som helhet. 2022 är det senaste året med tillgänglig statistik för utsläpp av växthusgaser på regionnivå i Sverige och Danmark. Under året minskade utsläppen i Skåne från föregående år med 6,8 procent, jämfört med 5 procent ner för riket som helhet. 

Det framgår av rapporten ”Vår framtid” som släpptes på torsdagsmorgonen. Rapporten är framtagen av Sparbanken Skåne i samarbete med Øresundsinstituttet. 

– Vi är en viktig aktör i den här omställningen och det är helt avgörande för oss som bank att förstå klimatomställningen och dess utmaningar och behov. Vi behöver styra kapitalet till hållbara investeringar, säger Sparbanken Skånes hållbarhetschef Patricia Håkansson.

Även i ett längre perspektiv har klimatutsläppen minskat snabbare i Skåne än i landet som helhet. Mellan 1990 och 2022 var minskningen 45 procent i Skåne, jämfört med 37 procent i riket. 

Men i en jämförelse över Öresund är det dock tydligt att Köpenhamnsområdet och Själland lyckats pressa klimatutsläppen ytterligare under 2022. Totalt sett minskade växthusgasutsläppen i Öresundsregionen med 8,5 procent under 2022.

Utsläppen av växthusgaser minskar alltså, men det är långt kvar för att nå de mål som satts upp. För att Skåne ska nå sitt eget klimatmål behöver utsläppen i länet minska med ytterligare 64 procent fram till 2030 räknat från 2022-års nivå. För att detta ska vara möjligt krävs det att de stora jättarna tar sitt ansvar. 

– Det är ett antal stora aktörer som påverkar Skånes utsläpp väldigt mycket. I rapporten listar vi de tio bolag som släppte ut mest koldioxid förra året, de står för en femtedel av Skånes utsläpp. För att nå de oerhört tuffa målen fram till 2030 så krävs det mycket av dessa bolag, säger Patricia Håkansson och fortsätter:

– Men de är duktiga och jobbar aktivt med dessa frågor för att klara omställningen. Exempelvis planeras infångning av koldioxid, Carbon Capture and Storage (CCS), på flera håll i Skåne. Andra åtgärder är att skapa nya och klimatneutrala processtekniker samt att byta engergikälla till bland annat biogas, grön vätgas och bioolja,. 
 
I topp på listan av bolag med mest utsläpp förra året ligger Sysav, Höganäs Sweden och Öresundskraft Kraft & Värme. Men det är inte bara bolagen som måste sätta fart på hållbarhetsarbetet om 2030-målen ska nås. 

– Det är många parametrar som är avgörande för om vi ska lyckas. Offentlig sektor är en möjliggöra för omställningen, politiken måste ta sitt ansvar och teknikutvecklingen spelar givetvis en roll i det här, säger Patricia Håkansson.

Skånes tio största utsläppare av växthusgaser:

Sysav
Höganäs Sweden
Öresundskraft Kraft & Värme
Norcarb Engineered Carbons
Nordic Sugar
Boliden Bergsöe
Perstorp Speciality Chemicals
Kemira Kemi
Landskrona Energi Kraft
Befesa Circular Alloys Sweden

Martin Linderoth

Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Även du kan påverkas av NIS2-direktivet 

    Foodhills, Tillmobil och Sysav är bara några av alla bolag som kan påverkas av den kommande cybersäkerhetslagens skärpta krav. Men vetskapen om kraven varierar.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.