torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånskt svampläder söker affärsänglar

Med hjälp av svampar ska Micovation omvandla bryggeriavfall till billigt och miljövänligt läder. Nu söker grundarna affärsänglar med kontakter inom textil- och modebranschen.

Idén bakom Micovation föddes 2022 när Shahriar Shakil (t.v.) och Johan Valeur träffades i ett labb på LTH. Shakils kunskap om mycelteknik förenades med Valeurs erfarenhet av entreprenörskap och innovation.

– Med mycel kan man producera allt från isolering till mat och möbler. Jag tyckte att det lät som en fascinerande teknik och satte mig ner under sommaren för att studera var behovet skulle kunna finnas för den här tekniken. Det blev uppenbart att det finns ett enormt och växande behov av hållbara alternativ till läder, säger Johan Valeur, Micovations vd.

Micovation ska vända sig till företag som kan tillverka produkter av deras material. Just nu håller Johan Valeur och Shahriar Shakil på att utveckla en prototyp att visa upp för kunder och investerare.

– Vi jobbar tillsammans med en fantastisk grupp på forskningsinstitutet Rise och ett fermenteringsbolag som heter Indienz. Tillsammans har vi en tydlig plan framåt för att kunna nå en prototyp till 2025, säger Johan Valeur och fortsätter:

– Läder av mycel är inte bara miljövänligt utan mycket billigare att producera än traditionellt djurläder eller läder gjort av plast. Detta tack vare att den grundläggande resursen är bioavfall som vi antingen får gratis eller får betalt för att hantera. I vår process använder vi också bara utrustning som vi kan låna från andra industrier, vilket gör produktionen sparsam och mer skalbar, säger Johan Valeur.

Söker ni investerare?

– Ja, vi söker cirka 1 miljon kronor i första rundan. Dröminvesteraren hade varit en affärsängel med djup erfarenhet och ett etablerat nätverk inom textil- och modebranschen som kan fungera som både finansiär och mentor. Idealiskt sett skulle denna investerare dela vår passion för hållbarhet och bidra till vår tillväxt genom strategisk vägledning och tillgång till branschspecifika resurser.

När produktionen når pilotskala förväntar sig grundarna att nå lönsamhet redan det första året, förutsatt att allt går som de tänkt.

Cajsa Jonasson

Med hjälp av svampar ska Micovation omvandla bryggeriavfall till billigt och miljövänligt läder. Nu söker grundarna affärsänglar med kontakter inom textil- och modebranschen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.