onsdag 30 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

|  

Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

Forskarskatten innebär att skattebetalare betalar totalt 32,84 procent i skatt i upp till sju år, jämfört med mer än 40 procent som annars är normalt för en vanlig dansk.

Systemet omfattar totalt drygt 11.000 personer och används främst av utländska personer som är anställda i Danmark. Syftet med reglerna är att undvika att det höga danska skattetrycket skrämmer bort högkvalificerade forskare från att arbeta i Danmark, vilket skulle göra landet mindre konkurrenskraftigt. Men systemet har kommit att användas av personer med hög lön i allmänhet.

För att komma i åtnjutande av forskarskatten måste du ha en månadslön över 75.100 danska kronor.

Under 2022 steg antalet svenskar som omfattas av detta system till 893, enligt nya siffror som den danska skattemyndigheten sammanställde i slutet av januari i år. Det är en ökning med nästan 10 procent från de 815 svenskar som deltog i programmet 2021. Under 2020 var antalet 798.

Förutom svenskar är det bara britter och tyskar som har fler toppbetalda personer som erhåller den danska skatterabatten.

Och det finns många svenska vd:ar i Danmark. Rapidus har inte frågat ut dem om personliga skattefrågor, men här finns till exempel John Sintorn på Nilfisk och Karin Eriksson som är ny vd för OKQ8 Scandinavia.

I Danmark har det, redan innan de nya siffrorna kom, pågått en stor debatt om forskningssystemets rättvisa. Sigurd Agersnap, skattetalesman i Folketinget för Socialistisk Folkeparti, är kritisk till den ökade användningen av systemet.

”Den ganska höga skatterabatten var till för forskare med särskilda specialkunskaper, men nu har den i stort sett bara gått till högavlönade personer i allmänhet”, var hans och flera andra politikers kritik av systemet i Danmarks Radio förra året.

Dansk Industri hävdar att systemet är nödvändigt för Danmarks konkurrenskraft. Redan 2022 lyckades Dansk Industri förenkla forskarskattesystemet, som tidigare hade en handläggningstid på upp till 18 månader. Jacob Bræstrup, chef för skattepolitik på Dansk Industri, är nöjd med hur det fungerar i dag.

– På Dansk Industri har vi länge drivit på för att snabba på handläggningen. Det är en stor lättnad för företagen och inte minst deras anställda att de nu kan handlägga sitt ärende snabbare, säger Jacob Bræstrup.

Sverige har ett liknande forskarsystem, men svenska medborgare får inte använda det. I det danska systemet är det 595 danskar som åtnjuter skatterabatten.

Keld Broksø

Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.


  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.