fredag 14 februari 2025

inloggad som

Han öppnar miljardfond…

|  
|  

Det Malmönbaserade miljöteknikbolaget Innoventums grundare, Sigvald Harryson, tidigare känd som Robinson-Sigge, startar en alternativ investeringsfond (AIF) med 100 miljoner euro, som ska investeras i forskning, förvärv och Innoventums vidare expansion.

Fonden ska vara placerad i ett dotterbolag till Innoventum och en tredjedel av kapitalet ska vara öronmärkt åt bolaget självt.

En tredjedel ska gå till investeringar i andra bolag, med anknytning till Innoventums verksamhet som är småskaliga vindkraftverk och solpaneler. Sigvald Harryson nämner till exempel Ctek (Nasdaq Stockholm) från Dalarna, som utvecklar batteriladdare, och schweiziska Studer, som utvecklar växelriktare.

– Vi vill skapa en företagsfamilj med bolag som hjälper varandra att växa. Målet är att kontrollera stora delar av näringskedjan via fonden, säger han.

Han startar fonden tillsammans med den schweiziska professorn och näringslivsprofilen Leo Brecht och den tyske kapitalförvaltaren Guido Komatsu. Leo Brecht är matematiker i grunden och medgrundare till fonden Alpora, vars investeringsstrategi är baserad på en kvantitativ matematisk metod för att mäta ett bolags innovationskraft.

Fondens sista tredjedel ska investeras i forskning, varav en stor del ska gå till vidareutveckling av vindturbiner.

– Mitt jobb har alltid varit att uppfinna disruptiva innovationer. Nu är det dags för nästa stora genombrott inom vindturbiner. Vi är trötta på att köpa turbiner från öppna marknaden, utvecklingen inom småskalig vindproduktion har stått stilla väldigt länge. Jag tror att vi kan tredubbla effekten på våra turbiner, göra dem nästan underhållsfria och helt tysta, säger Sigvald Harryson.

Sigvald Harryson har figurerat i medier av många anledningar. Först som grundare till Schweiz-baserade teknikkonsulten Iknow-who – med kunder som Nestlé, Philips, Tesla, Tetra Pak och Unilever – och skaparen av Porsches keramiska bromsskivor.

– Iknow-who har gett mig medel att driva Innoventum i 13 år, säger Sigvald Harryson till Rapidus.

2011 blev han Robinson-Sigge i TV4 och kvällspress. Sedan kom Innoventums giraff, ett vindkraftverk med solpaneler. Sedan dess har Sigge hållit sig utanför rampljuset.

Emiliano Strauss

Sigvald Harryson, tidigare känd som Robinson-Sigge, startar en alternativ investeringsfond (AIF) med 100 miljoner euro.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.