torsdag 25 april 2024

inloggad som

Han öppnar miljardfond…

|  
|  

Det Malmönbaserade miljöteknikbolaget Innoventums grundare, Sigvald Harryson, tidigare känd som Robinson-Sigge, startar en alternativ investeringsfond (AIF) med 100 miljoner euro, som ska investeras i forskning, förvärv och Innoventums vidare expansion.

Fonden ska vara placerad i ett dotterbolag till Innoventum och en tredjedel av kapitalet ska vara öronmärkt åt bolaget självt.

En tredjedel ska gå till investeringar i andra bolag, med anknytning till Innoventums verksamhet som är småskaliga vindkraftverk och solpaneler. Sigvald Harryson nämner till exempel Ctek (Nasdaq Stockholm) från Dalarna, som utvecklar batteriladdare, och schweiziska Studer, som utvecklar växelriktare.

– Vi vill skapa en företagsfamilj med bolag som hjälper varandra att växa. Målet är att kontrollera stora delar av näringskedjan via fonden, säger han.

Han startar fonden tillsammans med den schweiziska professorn och näringslivsprofilen Leo Brecht och den tyske kapitalförvaltaren Guido Komatsu. Leo Brecht är matematiker i grunden och medgrundare till fonden Alpora, vars investeringsstrategi är baserad på en kvantitativ matematisk metod för att mäta ett bolags innovationskraft.

Fondens sista tredjedel ska investeras i forskning, varav en stor del ska gå till vidareutveckling av vindturbiner.

– Mitt jobb har alltid varit att uppfinna disruptiva innovationer. Nu är det dags för nästa stora genombrott inom vindturbiner. Vi är trötta på att köpa turbiner från öppna marknaden, utvecklingen inom småskalig vindproduktion har stått stilla väldigt länge. Jag tror att vi kan tredubbla effekten på våra turbiner, göra dem nästan underhållsfria och helt tysta, säger Sigvald Harryson.

Sigvald Harryson har figurerat i medier av många anledningar. Först som grundare till Schweiz-baserade teknikkonsulten Iknow-who – med kunder som Nestlé, Philips, Tesla, Tetra Pak och Unilever – och skaparen av Porsches keramiska bromsskivor.

– Iknow-who har gett mig medel att driva Innoventum i 13 år, säger Sigvald Harryson till Rapidus.

2011 blev han Robinson-Sigge i TV4 och kvällspress. Sedan kom Innoventums giraff, ett vindkraftverk med solpaneler. Sedan dess har Sigge hållit sig utanför rampljuset.

Emiliano Strauss

Sigvald Harryson, tidigare känd som Robinson-Sigge, startar en alternativ investeringsfond (AIF) med 100 miljoner euro.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.