lördag 23 november 2024

inloggad som

Fler bolag till Greentech Village…

Den ett år gamla acceleratorn för miljöteknik Greentech Village har nu 19 uppstartsbolag som medlemmar. Detta trots att acceleratorn fått minska expansionstakten på grund av pandemin. Planen är att ha runt 100 internationella inkubatorbolag inom fyra till fem år, uppger Magnus Agerström, vd för Cleantech Scandinavia som driver Greentech Village tillsammans Lunds kommun och Medicon Village.

– Vi står för den enskilt största satsningen på cleantech-sektorn i Skåne. Vi jobbar för att få in internationella företag till Lund och har aktiviteter för att visa upp bolagen för internationella investerare. Nu har vi 19 bolag i acceleratorn som vi jobbar med kontinuerligt med bland annat att etablera dem på marknader. Alla bolag, som vill, har inte kunnat flytta till Lund på grund av restriktionerna men målet är att skapa en bransch-community här, säger han.

Ett av av de mer välkända acceleratorbolagen är Elonroad som omsatte 19 miljoner kronor förra året.

– Det är ett intressant bolag som vi jobbar tillsammans med för att etablera dem i USA, säger Magnus Agerström.

Ett annat är The Quantum Group, en avknoppning från ESS där forskare utvecklat metoder för att minska effektförluster vid transport av elektricitet från förnybara källor till konsument. Forskarna använder den erfarenhet de fått tidigare vid forskningsanläggningen Cern i Genève, Schweiz, och nu vid ESS i Lund.

– Vind- och solelektricitet skulle tjäna på att distribueras som likström istället för som växelström. Man förlorar upp emot 15 procent av effekten när elen transformeras mellan likström och växelström, säger Anders Liling, en av The Quantum Groups fem grundare.

El från sol och vind produceras som likström och konsumeras i många fall som likström. Stora datacenter, elbilar, i princip all hemelektronik går till exempel ofta på likström, men elen transporteras som växelström varpå det behövs en transformator för att sedan göra om strömmen till likström igen. The Quantum Group fokuserar på att utveckla komponenter och styrning av medelstora eldistributionsnät för likström, något som inte finns kommersiellt i dag.

– Vi söker nu finansiering för att göra en hårdvaruprototyp kopplad till vind- eller solel för att testa konceptet i en första prototyp tillsammans med den mjukvara vi tagit fram för att styra det, säger Anders Liling.

Elisabet Ottosson

Den ett år gamla acceleratorn för miljöteknik Greentech Village har nu 19 uppstartsbolag som medlemmar. Detta trots att acceleratorn fått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.