lördag 4 maj 2024

inloggad som

Referat: Annika Winsth på Lindahls och Rapidus frukostmöte

|  

Det var inte bara det längsta uppehållet utan frukostmöten sedan Rapidus grundades för över 20 år sedan. Omstarten blev även bland de minsta frukostmöten någonsin, i och med de nya restriktionerna. Likväl var det som vanligt trängsel vid frukostbordet som värden, Advokatfirman Lindahl, bjöd på. Klicka här för att se mingelbilder från evenemanget! 

I morse var alltså det första fysiska frukostmötet sedan november 2019, då Nyamko Sabuni intervjuades på Malmö Lives scen. Även där var Lindahl värd. 

Nu var det en annan inflytelserik kvinna som stod i centrum, nämligen ekonomioraklet Annika Winsth, Nordeas chefsekonom. Det hela började med ett quiz, Johan Herrström från Lindahl ställdes mot Pia Siljeklint från Lunds universitet, med en bukett snittblommor på spel. Tre frågor: 

Vem får man flest träffar på vid en sökning i arkiven för svenska press efter 2008? 

1. Marcus Wallenberg, bland annat SEB:s ordförande
X. Börje Ekholm, Erikssons vd
2. Annika Winsth

Hur många diagram innehåller Nordeas 34 sidor långa konjunkturrapport? 

1. 14
X. 28
2. 46

Vilka dialekter kan Annika Winsth ge intervjuer på? 

1. Vårdad stockholmska
X. Även på småländska
2. Båda de nämnda samt skånska

Rätt svar: 2-2-2. Hattrick från Pia Siljeklint som hade fler rätt än självaste Annika Winsth. Sista frågan hade alla rätt på, uppväxten i Ljungby och studietiden i Lund har lämnat sina spår. 

– Jag föddes faktiskt på Vildanden i Lund och fick med mig en känsla av att vara lite bättre än alla andra eftersom jag föddes i Lund, sa hon med ett lundensiskt leende. 

Hon berättade om vägen till jobbet som chefsekonom på Nordea, genom finansdepartementet och förbi lukrativa jobberbjudanden. Tricket har varit att alltid brinna för sina frågor och inte dra sig från att säga vad hon tycker. Som när Rapidus grundare Jan Wifstrand frågade om hur Sverige ska lösa långtidsarbetslösheten. 

– Det är en dum klassificering när vi pratar om människor som inte har en chans på arbetsmarknaden, vi tvingar dem att söka jobb som vi vet att de inte får. 

Hon menar att det behövs andra samhällsinsatser och stöd för dessa personer, till exempel genom någon typ av samhällstjänst. Det är en relevant fråga för Skåne som, påpekade Winsth, har höga tal av det hon kallar strukturell arbetslöshet. Annars tycker hon att regionen klarat krisen bra och pekar på styrkan i att ha många mindre arbetsgivare snarare få stora. Men Skåne behöver mer politiska kontakter i Stockholm, mer lobbyarbete för att få ta del av de stora nationella satsningarna. 

– Öresundsbron byggdes nog mest för att Göran Persson bodde i Malmö. 

Skulle du ta jobbet som finansminister om det erbjöds dig? frågade publiken. En sådan viktig samhällstjänst skulle hon absolut överväga. 

– Hellre finansminister än riksbankschef, sa hon. 

Kom ihåg var ni hörde det först! 

Foto: Roger Nellsjö
Text: Emiliano Strauss

Det var inte bara det längsta uppehållet utan frukostmöten sedan Rapidus grundades för över 20 år sedan. Omstarten blev även […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.