fredag 29 mars 2024

inloggad som

83 miljoner till blominnovatörer

|  
|  

OptiCept tar in 83 miljoner i en riktad nyemission och presenterar på samma gång nya resultat gällande företagets teknologi för att förlänga blommors livslängd.

Den riktade emissionen tecknades av ett antal institutionella och privata investerare, däribland Railroad Ranch Capital Management, Nordic Cross Asset Management, Erik Selin via ES Aktiehandel och Martin Bjäringer.

– Railroad Ranch har investerat i oss tidigare så vi är glada för förtroendet igen, och det är roligt att så många andra tunga och namnkunniga investerare vill vara med och stötta vår resa, säger OptiCepts vd Ulf Hagman till Rapidus.

Bolagets teknik går ut på att använda elektriska fält för att ta död på mikroorganismer i livsmedelsproduktion. Hållbarheten ökar, samtidigt som fler näringsämnen bevaras och effektiviteten i produktionen förbättras, menar Ulf Hagman. Pengarna kommer framför allt att läggas på att öka takten på kommersialiseringen, samt utöka marknadsföring och säljdelen.

– Vi ska också se till att få upp farten, framförallt på blomstersidan där vi har relativt höga tillverkningskostnader. Så vi ska se till att bygga fler maskiner inom kort.

OptiCept startade i somras en utvärdering tillsammans med Dagab och grossisten APH. Dagab har sedan i mitten på juli sålt rosor behandlade med OptiCepts teknologi i 100 butiker. Utvärderingen har gjorts som ett blindtest, vilket betyder att varken butiken eller konsumenterna har vetat vilka butiker som sålt behandlade eller obehandlade rosor. Syftet med det var att se vad som händer när det kommer till försäljning och svinn.

– Vi har sett att de rosor som har behandlats med vår teknologi har sålt 20 procent mer än de som inte behandlats. Redan i första läget ser blommorna finare ut när det kommer till form och färg och hållbarheten ökar. Här ser vi även att svinnet i butikerna har gått ner kraftigt, vilket är en oerhört glad nyhet.

Julia Eriksson

OptiCept tar in 83 miljoner i en riktad nyemission och presenterar på samma gång nya resultat gällande företagets teknologi för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]